stoineff

SEO конференция 2013 - Интервю с Банко Стоянов

Родният УЕБ расте, променя се и се развива. На пазара излизат непрекъснато нови и нови играчи, услуги и продукти, които опитват да се преборят с конкуренцията, да се наложат и утвърдят. Така три букви от английска азбука – S, E, O (Search Еngine Оptimization) – достигат до ушите на все повече хора, които са извън IT средите. „Интервю” ви среща в аванс с един от лекторите на SEO конференция 2013, която ще се проведе през месец март догодина.
Тя ще бъде предназначена за уебдизайнери, програмисти, мениджъри, рекламисти, маркетинг и PR специалисти.

Като основна цел на тази конференция, организаторите посочват „изучаването на актуалните тенденции в SEO и получаване на практически знания (решения) за по-доброто позициониране на сайтове в основните търсачки”

В: Здравей! Ще стрелям направо. Името ти е първото сред лекторите на SEO конференция 2013 г. – повдигни малко завесата!

О: Бях приятно изненадан от един от организаторите на събитието с поканата, която отправи към мен. Като видях хората, които ще присъстват се зарадвах, тъй като всичките са приятели и познати. Някои от тях познавам от един от най-големите форуми за онлайн бизнес – Предприемач.ком, други от конференции и различни IT събития. Атмосферата със сигурност ще бъде доста приятелска и в същото време изключително професионална.

Спомням си първата SEO конференция, на която присъствах и смея да кажа, че тя претърпя силно развитие през годините. Ако трябва да съм честен, това събитие ще бъде може би едно от най-значимите за тази година в IT бранша.

Смятам, че всеки участник там ще получи това, за което е дошъл. Ако следите лекторите, които ще говорят на конференцията, техните блогове и социални профили, ще видите, че това са професионалисти с дългогодишна практика и опит и със сигурност имат какви новости да ни споделят.

В: Може ли да се каже, че на тази конференция ще бъде събран „елитът” на SEO и онлайн маркетинг специалистите в България?


О: Убеден съм, че на тази конференция ще присъстват доста големи имена в онлайн маркетинга и SEO. Събитието, както всяка година, ще изненада приятно посетителите си с доста полезна информация от експерти в бранша. Не е тайна за никой, че тези имена стоят зад големи проекти на българския и чуждия пазар. Такъв пример е CooliceHost.

Събитие, което събира на едно място толкова специалисти, е също така едно категорично доказателство, че България напредва с пълна сила в сферата на онлайн маркетинга. Развитието на интернет тук и в момента изживява невероятен растеж. Ако обърнете внимание, през последните години се провеждат все повече и повече IT конференции, което значи, че темата вълнува все по-широк кръг експерти и компании. Мисля, че обявените теми на това конкретно събитие ще бъдат интересни за всички и поднесени по много професионален начин.

В: Кое мотивира хората, работещи в сферата, да присъстват на тази конференция?


О: Повечето хора, които ще посетят събитието очакват лекторите на събитието да им представят интересни и нови стратегии и трикове в дигиталния маркетинг и новостите в областта, както и контактите, които могат да се създадат на подобно мероприятие.

Освен това, събитието се превърна в традиция в IT бранша и хората от бизнеса и маркетинга го очакват с нетърпение като форум за обмяна на опит и „сверяване на часовника”.

В: Кaкво ново се случи през тази година?


О: Тази година беше една от най-динамичните, говорейки за новости в интернет. Като най-запомнящи се събития мога да определя новите алгоритмични ъпдейти на гиганта Google; силното навлизане на социалните мрежи като част от маркетинга на всеки бизнес; бум на мобилните приложения и тяхното използване за бизнес цели.

От това, което наблюдавам последно време, забелязвам, че всяка следваща година води след себе си подобрения, които се извършват значително по-бързо спрямо преди. Пример за това е най-популярната световна търсачка Google, която успя в рамките на една година на пусне няколко ъпдейта, като отправи ясен сигнал към оптимизаторите – качество, качество, качество. Това означава за тях само едно – старите методи не работят така, както преди, но пък новите работят доста по-добре и всеки, които ги спазва, ще види положителни резултати.

Доста от новостите през изминалата година ще бъдат представени от лекторите на самото събитие.

Очаквам следващата година да ни изненада, надявам се приятно, с още нововъведения в тази индустрия.

В: Дайте 100% работеща формула, кое е най-важното в SEO-то на един уеб сайт?


О: Успешната формула се крие най-вече в отговорите на въпросите какво създаваме, за кого го създаваме и какво целим със създаденото. Няма решение, което да работи за всички еднаква успешно, както и точен модел, който да се следва, но има доста добри практики, които ни дават достатъчно детайлна информация как да постигнем това, което гоним като конкретни цели.

За да имаме успех в SEO-то, ни е нужно да спазваме няколко основни правила, като силно бих наблегнал на 2 основни елемента – качествено съдържание и добри връзки към сайта ви. До момента не казвам нищо ново, нали? Да, но с новостите това означава – пишете за потребителите, като ги накарате наистина да оценят това, което сте създали за тях. Точно тези потребители ще се погрижат за споделянето му – човек е не само социално животно, но и активно – всеки, който намери някой материал за интересен, ще иска да го сподели, да разкаже за него, да го покаже, което свежда формулата до една ключова дума “качество”. Качеството е 100% гаранция за добре направено SEO на сайт. Ако то липсва, всичко друго е просто излишно хабене на ресурси.

В: Една прогноза от вас: Влиянието на Google ще продължи ли да нараства и през 2013 г.?


О: Отговор на този въпрос може да се даде на база това, което имахме до момента като събития. Поглеждайки назад, компанията успя да предложи на потребителите си качествени услуги, като явен пример за повечето от нас са честите подобрения в алгоритъма на търсачката си. Поради това определено мисля, че Google ще продължава да развива своите услуги и да предлага нови продукти, насочени както към частните потребители, така и към бизнеса.

Банко Стоянов


В: След срива на акциите на Фейсбук на фондовата борса, вашата прогноза за посоката, която ще заеме социалната мрежа през 2013 г.
О: Да, понижението на цената на акциите им сякаш не беше изненада за никой в тези среди, изненадата дойде от мащаба на това понижение – почти наполовина. И точно тук стана ясно, че компанията има тепърва да доказва както пред акционерите, гласували им доверие, така и пред потребителите, че не са поредният дот ком балон, каквито наблюдавахме края на 90-те години. Facebook, все пак, не е показал дори и за миг, че ще остави нещата да си вървят просто така. Развитието, което наблюдаваме всеки изминал ден около тях все по-често започва да влияе на бизнеса и обикновения потребител. Вече е доста трудно да правиш брандинг и да не използваш най-големия социален канал за целта. Аз го намирам за грешка, независимо за какъв тип кампания става въпрос.

Смятам, че Facebook ще продължат да работят в тази насока, използвайки двете основни направления при воденето на технологична компания – предоставят изживяване и интерактивност на потребителя и предоставят канал за достъп до този потребител на бизнеса по все по-разнообразни начини. Всяка една новост от компанията ще се тълкува като сигнал за промяна и в други области на интернет.

Позицията, която са си извоювали с годините доказва, че ползата му за развитието на интернет е голяма, но също така и поставя висока летва. Или обобщено накратко, потребителят и бизнесът ще очакват надграждане на вече предлаганото. Ето защо вярвам, че ще чуваме за доста новости от Facebook.

В: Как изглежда в идеалния си вид SERP-a на една търсачка. Вашето виждане?


О: Идеалният вид все си го представям със сайтове на челни места, ценни за потребителя, и класирани точно от тях там. Всеки ценен ресурс по дадена тема заслужава челни места, независимо дали говорим за информационен сайт, онлайн магазин, специален сайт, блог, портал, директория и др. – важното е той да се приближи в най-голяма степен до това, което ще търси даденият потребител. Колкото по-бързо намери това, което търси от първите резултати, толкова по-добра е селекцията, направена от алгоритъма. Респктивно това ни приближава и до идеалния SERP.

В: Благодаря за интервюто. Весели празници!


О: Благодаря и аз. Весели празници на екипа и на читателите ви.

-->  

related

Онлайн бизнес 5358811800676425659

Публикуване на коментар

  1. Похвално интервю! И същевременно предизвикателно интересно за предстоящата Seo конференция... Успех!

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item