stoineff

Толкова е скучен и абсурден социализмът

Владимир Каролев

Няколко пъти на ден срещам аргументът на левите, че ние трябва просто да налеем едни средства (от по-високи данъци или заеми) в държавни фирми и после да стоим със скръстени ръце и да се къпем в пари.

Когато ги попитам, защо смятате, че държавна фирма ще се управлява по-добре от частна, редовно ми казват "има си хора, които разбират от златодобив или петролодобив или железопътен транспорт, тях ще наемем".

Ама кои са тия ангели, които ще управляват държавна собственост без аз, като гражданин и собственик, да имам ефективен инструмент за контрол както при частната, толкова, че и по-ефективно, отколкото частна собственост, че и няма да крадат? Аз не съм такъв човек и не искам да ми вярвате, че съм. Но и аз не вярвам на нито един от моите 17 000 Фейсбук приятели, че е такъв човек.

Откъде ще ги намерим тези перфектни хора? С конкурс ли? Какви ще са критериите за "перфектност"? Толкова е скучен и абсурден социализмът и тези безконечни опити да забогатееш като организираш някакъв божествен обществен ред, в който само си клатиш краката, а парите се сипят от небето.

Автор: Владимир Каролев
-->

related

Анализи 6309743692641146911

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item