stoineff

Банка Ватикана, с активи за 6 млрд. евро събори Папата

Ватикана
Ватикана
Ватикана. Влошеното здраве, вероятно, не е главната причина за оттеглянето на папа Бенедикт XVI. Оглавявайки католическата църква през 2005 г., той искаше да промени много в системата на нейното управление, но вътрешната съпротива на организацията се оказа прекалено силна, пише вестник “РБК Дейли”. Ватикана продължава да е едно от най-затворените и непрозрачни, във финансово отношение, общества в света.

Насроченото за 28 февруари оттегляне папата обясни с „тежкото бреме на поста”. При това задълженията му не бяха само като духовен лидер. Бенедикт XVI привлече външни експерти в управлението на банката на Ватикана, Институт за религиозни дейности. Той искаше Ватикана да влезе в списъка на държавите, които, по оценки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, безупречно изпълняват всички международни правила за прозрачност и борба с прането на пари. Но не успя да се справи с това.

Банка Ватикана, с активи за 6 млрд. евро, по същество е офшорна банка. Тя няма банков лиценз и не публикува финансови отчети. Това е странно учреждение, скрито в стените на кулата „Света Анна”, а начините на работа на 150-те служители повече прилягат на някое общество за провеждане на поверителни операции.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 1204190930995658030

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item