stoineff

Сурва - Кукери в Перник

Кукери от Цял свят в Перник се събират по Сурва
Сурва събира кукерите от цял свят в Перник

През този уикенд Перник ще се напълни с хора от цял свят. Сурва!

 Традиционния кукерски фестивал, ще потопи града в щур карнавал, вино и езически ритуали.Хората усещат възбудата и някои чакат цяла година кукерския фестивал. Традицията е поставена през 1966 г. и от тогава това е едно от най - значимите събития за малки и големи в цялата област. През 1985 г. кукерския фестивал в Перник става международен. Участниците са винаги над 5000 души от цял свят.

Различните райони на България показват различни маски и ликове, като всеки район си има специфичните особености и отличителни атрибути. Ликовете от пернишка област например се правят предимно от птичи пера, които се лепят върху дървени конструкции. Всяка година се правят нови, а старите се изгарят символично. В близкото минало са убити доста редки птици, за да бъдат направени уникалните ликове, но сега това е забранено и се следи стриктно. В районите на Симитли и Кресна пък са много типични облеклата и маските направени от дългокосмести кози кожи.
Чанове, комплекти, Звънци, клопатари
Чановете се пазят като семейни ценности и се предават от поколение на поколение.

Каквото и да е облеклото, мисията на кукерите е да прогонят злото. Това става освен с различните ритуали и с комплектите звънци, чанове и клопатари. От баща на син, са вложени много средства за да бъдат направени уникални комплекти със сребърни гласове. Този звън, който ще прогони злото от Перник и от България.

+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Регионални 7542203685931274971

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item