stoineff

България излезе на масови протести - изЧЕЗвайте!

България протестира - Из Чез вайте

Десетки хиляди българи в 35 града в страната излязоха на протест срещу монополите. Бунтът в Пловдив се размина на крачка от бой, а в Сливен хвърляха камъни по сградата на EVN. Засилено полицейско присъствие има във всички градове.


Протестиращите настояват за национализация на енергоразпределителните дружества, както и за отговорност за лицата, подписали неизгодни за страната ни договори.

София


В София има изключително засилени мерки за сигурност. Цялото Народно събрание е оградено с метални решетки. Около сто полицаи са на място. Има коли на Жандармерията и полицейски коли. С лента "Полиция" са оградени и всички сгради, които са на пл. Народно събрание. На ул. "Георги Сава Раковски" пред сградата на Министерството на енергетиката също има полицейски коли, пожарна и много полицаи. Полицейски коли, включително и микробуси, има и в съседните улици - "Славянска" и "Иван Вазов".

Пловдив


Близо 10 000 души са се събрали на градския площад в Пловдив и скандират „Мафия! „EVN вън! и „Без партии!". Заради разнородни съобщения в социалните мрежи заради мястото и часа на събитието част от протестиращите чакаха пред сградата на компанията, докато основната група тръгна към нея от Централна поща. Тъй като мястото пред офиса на EVN се оказа тясно да побере всички, многохилядното шествие тръгна обратно към градския площад, където протестът ще продължи.

Протестът в града по тепетата за малко да прерасне в бой заради опит да бъде политизиран. Самообявилият се за пряк потомък на Васил Левски - Васил Кльонков, взе микрофона и обяви, че учредява партия „Глас на народа". Той призова всички желаещи след митинга да се запишат при него. Това предизвика гнева на гражданите, като един от тях скочи и го удари в гърдите.

Варна


Кордон от над 100 жандармеристи е блокирал кръстовището пред Катедралата във Варна и не допуска протестиращите към Аспаруховия мост. За разлика от предните протести, множеството не се спря пред полицаите и направо зави по бул. "Владислав". Броят на демонстрантите непрекъснато расте и те вече са над 3000. Във Варна днешният протест е осми поред. Очакванията са шествието да бъде най-многолюдното до момента.

Перник


Над 4000 души се събраха пред общината в Перник. След което тръгнаха на шествие, което стигна пред сградата на Енергото. Полетяха камъни и яйца към прозорците на сградата. Беше спукана една от гумите на полицейски микробус. Гръмнаха и няколко бомбички.

Дупница


Над 1500 дупничани блокираха главен път Е79 - на мястото на дупнишките барикади от преди 16 дни. Пътят е блокиран вече повече от половин час. Над 500 кюстендилци блокираха за 10 минути кръговото кръстовище на входа на града откъм София.

Търговище


Въпреки организацията в социалната мрежа и обещаното присъствие, до протест в Търговище не се стигна. В центъра на града се събраха двайсетина души. "Сигурно другите ги е страх да дойдат", заявиха дошлите.

Разград


„Енергийни монополи, вие създадохте и поддържате кризата в страната, най-добре и за вас и за нас, отивайте си, не ви искаме". Това призоваха в специална декларация на първия протестен митинг срещу монополите в Разград. Протестът роди и поезия. Диян Нецов получи аплодисменти за творбата си:

„Е.он, ЕVN и ЧЕЗ,
не сме богати като Крез.
Вървете си и то добро,
за да не гризнете дърво.
Парите български са наши,
така ни писна от апаши,
желаем ви приятен ден,
гуд бай, аувидерзен."

Сливен


Яйца хвърлят по сградата на EVN в Сливен събралите се протестиращи. Има и ексцесии, полиция се намеси, за да успокои обстановката. Над 2000 души са се събрали пред енергото, за да протестират срещу високите цени на електроенергия.

Протестът започна с едноминутно мълчание в памет на големия актьор Тодор Колев. Хората се събраха на площад „Хаджи Димитър", където ги посрещна оркестър „Карандила", след което шествието тръгна към сградата на енергото.

Пазарджик




Над 2000 души се събраха в Пазарджик и казаха „Не!” на политиката на енергодружествата в знак на протест срещу високите сметки за консумирана електроенергия.

„Всички ние заедно сме тук, за да сложим край на повече от 20 години геноцид. Основните ни искания са за национализация на ЕРП-тата”, заявиха организаторите на митинга. „Мислим, че ще успеем. В Пазарджик никога, от най-новата история, не са се събирали толкова много хора в знак на протест. Напрежението в цялата страна ескалира. Ние, жителите на Пазарджик, сме едни от последните, които започнахме да протестираме, но ви гарантираме, че ще сме едни от последните, които ще спрат”.

Мирният протест започна най-големия парк в областния град-остров „Свобода”.

Шествието премина през централните улици на Пазарджик, а движението по тях бе блокирано от полицията. На централния площад„ Константин Величков” организаторите обединиха исканията за национализация на енергодружествата, премахване на посредниците, премахване на задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК и др. Протестиращите поднесоха цветя пред паметника на Апостола и скандираха „Мафия” пред централата на EVN в Пазарджик.

Кюстендил




Над 500 кюстендилци блокираха за 10 минути кръговото кръстовище в Кюстендил на входа от към София, на "Капията". Протестът е срещу ЧЕЗ и високите сметки за ток. Хората първоначално се събраха на площад "Велбъжд", след което се придвижиха със скандирания "Мафия", "Събудете се роби" и "Протестираме, заради вас, елате с нас".

Протестиращите бяха ескортирани от силите на реда. На протеста на кръговото кръстовище, между част от хората се разрази скандал, дали да стоят още там или да се разотидат. След 10 минути протестиращите отново тръгнаха в посока площад "Велбъжд".
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Регионални 5671888831857161333

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item