stoineff

Протестите срещу високите сметки на топло и електроенергията в България

Протестите в България срещу високите цени на парното и тока

Протестите срещу високите сметки на топло и електроенергията в България.


Хиляди граждани протестираха в страната срещу високите сметки за топло и електро енергия. Националният протест започна едновременно в 15 града на страната под надслов „Да запалим монополите”.

Недоволни граждани палиха декемврийските си сметки пред централите на електроразпределителните дружества. Гневът на недоволните ескалира пред енергийното министерство в столицата, където министър Делян Добрев беше замерян със снежни топки. Във Варна протестиращите лягаха по земята и блокираха Аспаруховия мост. В Пловдив и Добрич палиха сметки и замеряха сградите на дружествата със стотинки. Министърът на икономиката Делян Добрев обясни, че една от причините за по-високите сметки е забавеното отчитане на инкасаторите, заради новогодишните празници и по-дългия период на отчет на ползваната електроенергия. Сред установените нарушения при електроразпределителните дружества е подаването на електроенергия с ниско напрежение в някой от по-малките населени места в страната, което води до увеличаване на сметките за изразходвана енергия, каза още Добрев.

СОФИЯ:

Стотици граждани протестират пред енергийното министерство в столицата
Над 500 души протестират пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма срещу високите сметки за електроенергия, предаде репортер на Агенция „Фокус” . С национални флагове в ръце протестиращите освиркват и скандират „Мафия”, „Убийци” и „Оставка”. На протеста са се събрали хора на всякаква възраст, включително и деца. Протестиращите са издигнали плакати с надписи: „Всички българи да спрем лошия живот”, „Не не узаконения рекет”, „Крепостен роб на Топлофикация! До кога?”. Протестиращите настояват за национализация на електроразпределителните дружества в страната, премахване на всички посредници, разсекретяване на договори в сектор Енергетика. Сред исканията им са използване на произведената у нас електроенергия само за нуждите на вътрешния пазар.
Района около министерството е отцепен от полицейски служители. „До кога ще пълним чуждите джобове”, питат протестиращите. Те демонстративно изгориха сметки за електро и топло енергия. Недоволните граждани искат министърът на икономиката Делян Добрев да слезе при тях.
Предстои протестиращите да се отправят към сградата на Столична община, а след това и до Народното събрание. Такъв протест се провежда по същото време в още 14 града в страната.


Енергийният министър Делян Добрев беше уцелен със снежни топки от протестиращите в столицата

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев беше уцелен със снежни топки от протестиращите в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Над 500 души протестират пред сградата на министерството в центъра на София заради високите сметки за електро и топлоенергия. Протестиращите дадоха 10-минутен срок на министъра да слезе при тях. След като той изпълни това тяхно искане към него полетяха снежни топки. В опит да изслуша исканията на един от организаторите на протеста в присъствието на представителите на медиите Делян Добрев бе уцелен от снежни топки. Пострадаха и някои от журналистите. Министърът се опита да разговаря с протестиращите, но от скандиранията „Оставка” и продължаващата атака от снежни топки Добрев се прибра отново в сградата на енергийното министерство. Протестиращите продължават да скандират „Мафия” и да не дават възможност на министъра да слезе отново при тях.
Събралите се продължават да хвърлят снежни топки към сградата на министерството.



Делян Добрев: Една от причините за високите сметки е забавено отчитане от електроразпредлителните дружества

Министерство на икономиката, енергетиката и туризма прави всичко възможно да извърши необходимите проверки и да установи дали сметките за изразходвана електроенергия на жителите на цяла България са коректни. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на извънреден брифинг в министерството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Минути по-рано стотици граждани протестираха пред сградата на енергийното министерство и замеряха със снежни топки министъра.
Делян Добрев заяви, че е поканил в министерството някои от организаторите на протеста, където да изложат своите искания, но те са отказали. „Никога не съм бягал от диалог и тежки теми, но за съжаление подобен диалог не можа да се получи. Явно хората са много превъзбудени от всичко, което се случва”, коментира министър Добрев и добави, че се надява в следващите няколко дни диалогът с протестиращите да бъде осъществен.
Делян Добрев подчерта, че трябва да се направи разграничаване между сметките за топлоенергия и сметките за електроенергия, тъй като сметките за топлоенергия в София се изчисляват на базата на прогнозни данни, а сметките за електроенергия са на базата на показателите от електромерите. По думите на министъра – в резултат на проверките е установено е, че по време на Коледните и Новогодишните празници електроразпредителните дружества са пуснали повече от своите инкасатори в отпуска, като по този начин се е удължил периодът на инкасиране на сметките. Вместо сметките да са на 28 дни, има случаи, където сумите са фактурирани за 38, дори 40 дни, което е увеличило сметките и показанията на електромерите с поне една трета, обясни министърът на енергетиката.


Делян Добрев: Ниското напрежение на електроенергията в по-малките населени места е сред причините за високите сметки

Сред установените нарушения от страна на електроразпределителните дружества е подаването на електроенергия с ниско напрежение в някой от по-малките населени места в страната, което води до увеличаване на сметките за изразходвана енергия. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на извънреден брифинг в министерството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По-рано днес стотици граждани протестираха пред сградата на енергийното министерство и замеряха със снежни топки министъра.
Трябва да има ясно определен и регламентиран срок, в който електроразпределителните дружества трябва да направят необходимите инвестиции, за да може тези малки населени места да получават ток с нормално напрежение, посочи енергийният министър. По думите му - Министерство на икономиката, енергетиката и туризма прави всичко възможно да извърши необходимите проверки и да установи дали сметките за изразходвана електроенергия на жителите на цяла България са коректни. В резултат на проверките е установено е, че по време на Коледните и Новогодишните празници електроразпредителните дружества са пуснали повече от своите инкасатори в отпуска, като по този начин се е удължил периодът на инкасиране на сметките. Добрев коментира, че при засичането на електроенергията има две възможни грешки – или инкасаторът да не е засякъл правилно потреблението, или самият електромер да не отчита правилно електроенергията. Всички хиляди жалби, които сме получили, ще бъдат проверени, като проверката на уредите за отчитане на електроенергията ще бъде с ресурсите на държавата. Проверка ще бъде направена и от Българския институт по метрология (БИМ), който проверява дали уредите засичат правилно, като за изминалата година има засечени над 8000 електромера, отбеляза министър Добрев.
Решението да бъдат приватизирани електроразпределителните дружества не е на това правителство, коментира министърът и добави, че дейността на електроразпределителните дружества ще бъде много внимателно анализирана и ако е необходимо ще бъдат предприети законови промени.
Андон Роков, временно изпълняващ длъжността председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДЕКВР), посочи, че регулаторът също е назначил проверки на Топлофикация – София и на трите електроразпределителни дружества. Максималната глоба е 1 млн. лева. Ако има съществени нарушения, тази финансова санкция в размер 1 млн. лева може да не бъде достатъчна, което също ще бъде обект на обсъждане, добави министър Делян Добрев.

Протести срещу монополите ще се проведат в 15 града в страната

Протести под надслов „Да запалим монополите” ще се проведат в 15 града в страната, съобщиха организаторите. Протестът в София ще се проведе от 11.00 часа пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) на ул. „Славянска”. Предвижда се дам се проведе протестно шествие до сградата на Столична община, а след това и до Народното събрание. Протести се предвиждат и в Русе, Бургас, Пловдив, Силистра, Благоевград, Гоце Делчев, Сандански, Варна, Шумен, Белене, Ямбол, Велико Търново, Монтана, Добрич и Кърджали. Исканията са свързани с национализация на енергоразпределителните дружества; премахване на всички посредници, а НЕК да поеме тяхната функция; разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика; търсене на отговорност на подписалите ги лица; електроенергията произведена от АЕЦ Козлодуй да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото; да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК. Исканията, свързани с Топлофикация са: индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите; уредите да отчитат в МВт/ч.; реално отчитане на изразходваната топлоенергия.
Протестите се организират през социалната мрежа в интернет. Организаторите се разграничават от всякаква политическа намеса в протестните акции.


ПЛОВДИВ:



Приключи протестът на пловдивчани срещу високите сметки за ток
Приключи протестът на пловдивчани срещу високите сметки за ток и монопола на Електроразпределителното дружество, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив . Повече от час над 2000 протестиращи изразиха исканията си за край на монопола и национализация на дружеството. Те се уговориха утре отново да се съберат пред сградата на ЕВН в 17.00 часа и това да продължи докато исканията им бъдат чути. По време на протеста присъстващите запалиха сметките си за ток и хвърляха жълти стотинки, за да покажат празните си джобове. Чуваха се освирквания и скандирания „Мафия”. През цялото време протестиращите пееха химна и рецитираха патриотични стихове.


Пловдивчани палиха сметките си за ток и хвърляха жълти стотинки пред сградата на ЕВН

Пловдивчани запалиха сметките си за ток пред сградата на ЕВН и хвърлят жълти стотинки в знак на протест, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Чуха се призиви протестът да продължава всеки ден до 17.00 часа пред тази сграда. Някои призовават сметките за ток да не се плащат. Възрастна жена коментира, че сградата на дружеството е цялата в климатици, а пенсионерите са принудени да взимат пари от децата си, за да си плащат високите сметки за ток. Повече от половин час протестиращите са пред ЕВН и скандират „Мафия” и „Национализация”. Пеят химна и рецитират патриотични стихове.

Хиляди протестират срещу електроразпределителното дружество в Пловдив

Над 2000 души са вече протестиращите срещу Електроразпределителното дружество в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Те пристигнаха пред сградата на ЕВН, където има засилено полицейско присъствие. Хората скандират „Вън на ЕВН” и „Оставка”. Докато преминаваха през главната улица протестиращите пееха патриотични песни като „Боят настана...” и скандираха „Национализация” и „Стига монопол”. През цялото време те призоваваха хората, които се разхождат, да се присъединят към тях.

Над 500 души протестират срещу електроразпределителното дружество в Пловдив

Над 500 души са се събрали пред Централна поща в Пловдив на протест срещу Електроразпределителното дружество, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Преобладават предимно възрастни хора, които се оплакват от тройни сметки за ток за декември. Протестиращите са опънали лозунги „Когато държавата е на колене, народът трябва да се изправи” и „Един друг свят е възможен”. Те скандират „Вън на крадеца ЕВН” и „Всеки ден ще е така до победата”. Протестиращите искат национализация на електроразпределителните дружества, както и без зелена енергия. Едно от исканията им е да се легализират всички приватизационни договори и да се накажат виновните, довели до това тежко положение у нас. Младите хора на протеста скандират, че желаят достоен живот за родителите им, които с ниските си пенсии нямат възможност да си платят високите сметки за ток.
Предстои протестът да премине през главната улица в Пловдив и да се установи пред сградата на ЕВН, където протестиращите ще изгорят сметките си за ток.
Опашки от хора са се образували и пред пункта, където се събират подписки и жалби срещу високите сметки за ток.


ВАРНА:



Варненци протестираха пред полицейско управление, заради задържан демонстрант

Част от протестиращите във Варна се насочиха към Първо Районно управление „Полиция” в града заради задържането на хвърлилия камък срещу сградата на енергийния оператор, предаде репортер на Радио „Фокус”–Варна. Оказа се, че задържаният вече е освободен, което успокои протестиращите и те напуснаха района на полицейското управление под погледа на полицаи с каски, които образуваха плътен кордон пред сградата на полицията. С това протестът срещу високите сметки за ток приключи. С викове „Победа” протестиращите се разотидоха.

Възникнаха сблъсъци между протестиращи и полиция пред сградата на енергийния монополист във Варна

Сблъсъци между протестиращи варненци и полицията възникнаха пред сградата на централата на енергоразпределителната компания за Североизточна България, предаде репортер на Радио „Фокус”–Варна. След като за кратко блокираха Аспарухов мост, протестиращите се насочиха към сградата на централата на ул. „Девня”. Там започнаха да хвърлят камъни и яйца, вследствие на което няколко прозореца бяха счупени. Полицията се намеси, за да арестува нарушителите. По думите на директора на Областната дирекция на МВР-Варна комисар Тодор Иванов, който също е на място на инцидента, са арестувани няколко души. Той не можа да уточни точния брой. В момента протестиращите започват да се разотиват. Повечето от тях се заканват, че в следващите дни ще протестират отново. Ситуацията в района на ул. „Девня” започва да се нормализира, въпреки че движението все още спряно.


Протестиращите във Варна блокираха Аспарухов мост и от двете страни

Аспарухов мост във Варна в момента е блокиран и от двете страни от протестиращите срещу високите сметки за ток, предаде репортер на Радио „Фокус”–Варна. Мостът е единственият път, който свързва район „Аспарухово” с центъра на града. Преминаването е невъзможно. Образували са се огромни колони от автомобили, особено от „Аспарухово” към центъра. Единственият път от Бургас към Варна в момента е през град Белослав. Засега не се знае какво ще предприемат протестиращите, но най-вероятно ще се насочат към централата на енергоразпределителната компания за Североизточна България на ул. „Девня”. Те скандират „Мафия” и призовават за неплащане на сметките за електроенергия.

Хиляди варненци се насочват към централата на енергоразпределителната компания за Североизточна България

Хиляди варненци се насочват към централата на енергоразпределителната компания за Североизточна България, предаде репортер на Радио „Фокус”–Варна. В момента кръстовището между булевардите „Мария Луиза” и „Владислав Варненчик” е блокирано. Целта на протестиращите е централното управление на компанията, което се намира на ул. „Девня”. Кордон от полицаи отцепва района и осигурява безопасното придвижване на протестиращите. Засега няма задръствания поради слабото движение в неделния ден. Все още няма информация дали има разрешение за провеждане на шествие и протест пред централата на енергоразпределителното дружество.

Протестиращите срещу високите сметки за ток във Варна блокираха движението в центъра на града

Протестиращите срещу високите сметки за ток във Варна блокираха движението в центъра на града, предаде репортер на Радио „Фокус”–Варна. В началото на протеста стотици недоволни варненци се събраха на площада пред сградата на общината, за да протестират срещу високите сметки за ел. енергия през последния месец. Повечето от тях показваха сметките, от които ясно се вижда, че увеличението за последния месец е с над 100 %. След скандирания „Мафия” и „Отивайте си”, стотици хора се насочиха към кръстовището на булевардите „Сливница” и „Мария Луиза” и блокираха движението на автомобили пред сградата на общината. Много от тях налягаха на пътното платно в знак на протест, вследствие на което полицията отцепи района и организира заобиколни маршрути за автомобилите. Малко по-късно протестиращите се насочиха по платното на бул. „Мария Луиза” към центъра на града. Броят на протестиращите непрекъснато се увеличава. В центъра на Варна има засилено полицейско присъствие и въпреки провокациите в момента полицаите не се намесват. Улиците и булевардите в централната част на Варна остават блокирани.

Над 300 бургазлии се включиха в националния протест срещу високите сметки за ток

Над 300 бургазлии се включиха в националния протест срещу високите сметки за ток, предаде репортер на Радио „Фокус” - Бургас. „EVN auf wiedersehen” (ЕВН, довиждане” скандираха над 300 души пред сградата на електроразпределителното дружество в Бургас. Разгневени от завишени сметки за ток бургазлии се включиха в националния протест срещу монополите. Те се заканиха, че ще се събират всяка неделя на същото място ако австрийското дружество не прекрати дейността си у нас. „Митингът в Бургас е организиран от граждански комитети и движения и не е политически. Той е за нереално завишените сметки за ток”, увериха организаторите. Хората от Черноморския град развяха десетки месечни сметки за електричество, скандирайки оставка. Протестиращите настояват за национализация на електроразпределителните дружества, премахване на всички посредници и разсекретяване на договорите в сектор Енергетика. Няколко полицейски патрула следиха за нередности по време на протеста. Част от хората носиха стари електромери и плакати. Представители на австрийската компания в Бургас по време на протеста нямаше.


Стотици протестират във Велико Търново срещу високите сметки за ток

Стотици протестиращи се събраха пред Електроразпределителното дружество във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. Исканията на гражданите са: национализация на електроразпределителните предприятия, премахване на всички посредници, разсекретяване на всички договори в сектор енергетика премахне на задължителното изкупуване на електроенергията от НЕК, конкретна и прозрачна политика за енергийните източници, преразглеждане на член 69-ти от конституцията на Република България, който гласи, че народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и съгласувания взети в НС. Това каза за Радио „Фокус” Велико Търново Делян Ангелов, един от организаторите на протеста в старата столица. „Искаме индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване, с едномесечно известие от страна на гражданите, искаме уредите да отчитат мегаватна част и реално отчитане на изразходваната топлоенергия”, обясни Делян Ангелов. Протестът се провежда при засилено полицейско присъствие.


Около 50 души протестираха срещу високите сметки за ток в Шумен

Около 50 души се събраха днес пред сградата на „Енерго Про” в Шумен на протест срещу високите сметки за ток, предаде репортер на Радио „Фокус” - Шумен. Сред исканията на протестиращите бяха главно да бъдат определени цени, съобразени с доходите на българите, да бъдат направени спешни проверки във всички енергоразпределителни дружества и яснота около сформирането на цената на тока. Имаше и два разпънати лозунга „Внимание!!! Високата цена на тока опасна за живота ни!” и изрисувана „Сметка за ел.енергия” изобразена под формата на бесило.
„Как да платя сметка за ток от 280 лв., като заплатата ми е 260 лв.?”, това каза Димитър Иванов, един от протестиращите днес. Той обясни, че такава сметка не е получавал никога досега, като и в най-студените дни, през изминалите години, сметката му не е надхвърляла 150 лв. Иванов, допълни че, това го има само в България, този абсурд и това „мачкане” на народа.


Протестиращи в Добрич хвърляха монети пред сградата на електроразпределителното дружество за Североизточна България

Около стотина души извървяха в мирно протестно шествие пътя от църквата „Свети Георги” в Добрич до Центъра за обслужване на граждани на Електроразпределителното дружество, отговарящо за Североизточна България, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” - Варна. Шествието, предвождано от българския трибагреник, премина през пешеходната зона на града с дюдюкания. Пред стълбището на входа на центъра мнозина граждани хвърлиха монети с пожеланието новата компания да смени все още стоящото име на предшестващата. За кратко протестиращите скандираха: „Мафия” и „Стига монопол”, придружени с освиркване. Гражданка постави до врата на входа на центъра бележка-апел, чието съдържание започваше с: „Вън...”. За куриоз обаче жената погрешно изписа името на предишната електроразпределителна компания, която обслужваше североизточния район. Някои от протестиращите заявиха, че са недоволни от завишените им сметки за ток през последните месеци, други коментираха, че сега формата на недоволство е протест, но ако не бъдат взети мерки, той може след време да прерасне и в бунтове. Протестното шествие бе охранявано по цялото трасе между началната и крайна точка от полиция.


БЛАГОЕВГРАД



Над 5000 души протестираха срещу монополите в Благоевград

Над 5000 души излязоха на протест срещу монополите в Благоевград, предаде репортер на Радио ‘‘Фокус’’ - Пирин . С викове и освирквания протестиращите тръгнаха от сградата на ЧЕЗ, преминаха през полицията, улица “Тодор Александров”, изпълниха площада пред сградата на общината и пак се отправиха по булевард “Св. Св. Кирил и Методи” към сградата на ЧЕЗ. Виковете на многохилядното шествие привлякоха още граждани, които се включваха към него. За утре е насрочен нов протест срещу електроразпределителното дружество, който ще започне в 18:00 час пред сградата на Община Благоевград. Организаторът на протеста Людмила Манова обяви, че утре ще стартира и подписка за провеждането на Национален референдум, с който да се потърси мнението на гражданите, дали ЧЕЗ трябва да си отидат от България. В знак на протест срещу чешкото дружество, събралите се пяха химна на България.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

България 2302734709163851167

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item