stoineff

Възможно ли е да се отнеме лиценза на ЧЕЗ

ДКЕВР ще отнема лиценза на ЧЕЗ
София. Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се е самосезирала по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от проверката на ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. ДКЕВР заседава днес с изслушване на председателя на АДФИ Теменужка Петкова - за това какви са нарушенията и доколко могат да бъдат основани за отнемане на лицензи.

На базата на този доклад, е започнала преценка за това дали нарушенията са основания за отнемане на лицензия на ЧЕЗ.

Окончателно решение ДКЕВР ще вземе в следващите няколко дни.
Според доклада на АДФИ за ЧЕЗ - има сума по SLA договор, която е за консултации и управление в размер на 35 милиона лева. Регулаторът трябва да провери какви са тези 35 милиона лева за управление и консултации, каза Делян Добрев.

Теменужка Петкова, председател на Агенцията за държавна финансова инспекция, заяви, че в доклада от дейността на ЧЕЗ са констатирани нарушения на законодателството в областта на обществените поръчки, непровеждане на процедури при наличие на законови основания за това, неоснователно извършено договаряне, редица процедурни нарушения.

„Установихме, че голяма част от разходите – 83% за външни услуги и 92% за материали – са извършвани, като ЧЕЗ Разпределение България е сключвало договори със свързано предприятие – ЧЕЗ България АД. Ще бъде проверени дали ЧЕЗ е уведомило ДКЕВР за наличието на тези договори. За нарушенията сме съставили 13 акта за установяване на административни нарушения, по които предстои произнасяне на административно-наказващия орган с цел налагане на санкции и глоби”, каза Петкова.

Нямаме доклад с нарушенията на останалите две компании, освен ЧЕЗ. Помолил съм Агенцията за държавна инспекция да направи доклади. Очакваме в рамките на 20 дни да получим доклад дали има нарушения на другите две ЕРП, каза на извънреден брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„В последните години направихме много в посока реформиране на енергетиката и по-голяма прозрачност. Изправени сме пред негативи, които са заложени пред това правителство преди 10 години”, заяви Добрев.

Той каза, че трябват повече инвестиции в енергийна ефективност, съкращаване на оперативните разходи на дружества, оптимизиране на състава, работещ в дружествата, ако е необходимо.

„Заради обществения интерес трябва максимална публичност, трябва да сме сигурни, че средствата, които те харчат, не са завишени и не ощетяват потребителите”, посочи министърът.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

протести 6209570302194531601

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item