stoineff

Башар Асад е мъртъв!

بشار الأسد bashar assad dead
Башар Асад Bashar al-Assad  (на арабски بشار الأسد) е възможно да е мъртъв 

Президентът на Сирия Башар Асад може да е мъртъв. Това съобщи кореспондентът на агенция Ройтерс в Кабул Еми Ферис-Ротман. "Интернет е пламнал. Получават се непотвърдени съобщения за смъртта на Асад", написа тя в туитър.

Засега нито една водеща западна медия обаче не е потвърдила тази информация. Единствено американският вестник "Ню Йорк дейли нюз" посочва, че Асад е бил застрелян от свой ирански телохранител още в събота. Арабски издания пък добавиха, че президентът бил тежко ранен и издъхнал в неделя в болницата "Ал Шами" в Дамаск.

Посолството на Русия в Дамаск не разполага с информация президентът на Сирия Башар Асад да е мъртъв. УНищо не ни е известно, но доколкото знам, в редица арабскоезични медии вече се появиха опроверженияФ, са заявили за Интерфакс от руската дипломатическа мисия в Сирия.

Правителствен източник в Сирия заявил, че слухът първо бил разпространен от израелски сайтове и след това подхванат от всички останали. "Асад няма никакви телохранители иранци", казал източник, близък до сирийския президент.

Дори френският външен министър Лоран Фабиус обяви, че информацията, която циркулира из интернет, не се потвърждава. Неведнъж досега са се появявали съобщения, че държавният глава е убит или е напуснал страната, но те досега не са се оказвали верни.

В същото време вчера стана ясно, че в източната част на Сирия е бил обстрелван с гранатомет автомобилът на Рияд ал Асаад, бивш полковник от сирийските военновъздушни сили, който през лятото на 2011 г. избяга в Турция и се присъедини към бунтовниците. Впоследствие той стана техен военачалник.

При нападението, което според други източници станало с бомба, заложена в самата кола, един от придружителите на полковника е бил убит, а командващият Сирийската свободна армия изгубил крака си. В момента Ал Асаад се лекува в болница в Турция и състоянието му е стабилно. Официалните сирийски власти го обвиняват във връзки с турските спецслужби.

wikipedia
Башар ал-Асад (на арабски: بشار الأسد) е президент на Сирия от 2000 г. и лидер на партия Баас.
Син на бившия сирийски президент Хафез Асад. Следва медицина в Дамаск и Лондон, специализира офталмология. Първоначално за наследник на президентския пост е сочен по-големият му брат Базил, който обаче загива при автомобилна катастрофа през 1994 г. Башар ал-Асад се завръща в Сирия, завършва военно образование и се отдава на дипломатическа кариера.

На 10 юни 2000 г. умира баща му Хафез Асад. Следва бърза промяна в конституцията на Сирия, с която се сваля изискуемата възраст за заемане на президентски пост от 40 на 34 г. На 10 юли с.г. Башар ал-Асад е избран чрез референдум за държавен глава на Сирия. На провелия се на 27 май 2007 г. референдум той е преизбран за нов 7-годишен мандат.
Асад принадлежи към религиозната общност на т.нар. Алауити, които образуват политическия елит на сирийската държава. Новият президент на Сирия е запален привърженик на интернет и застъпва тезата за развитието на компютърните технологии в Сирия.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 15717268360281793

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item