stoineff

ЕС удари руските капитали в кипърските банки

Депозити в Кипър се облагат с данък
Кипър ще обложи с данък депозитите в
банките си
ЕС принуди Кипър да обложи депозитите в Кипърските банки, като допълнение към усилието страната да обслужи кредитите си.  Това ще нанесе удар предимно на граждани от Русия, които спаред лидерите на ЕС перат прари в Кипърските банки.

След около 10 часа преговори в събота финансовите министри на еврозоната финализираха сделката за осигуряване на финансова помощ на Кипър с 10 млрд. евро, но с условието депозитите в кипърските банки да се обложат с данък .

Освен това корпоративният данък се увеличава от 10% на 12.5% и се въвежда данък върху приходите от лихви по депозити.

Финансовата мярка е спорна, защото би могла да доведе до оттеглянето на огромни капитали от банките, които да доведат до срив в банковата система на Кипър но въпреки това  решението  е взето и хората депозирали ке се наложи да платят  до 10% еднократен данък на парите си, като се очаква да се съберат 6 млрд. евро.

Мярката влиза в сила във вторник, а в понеделник кипърските банки не работят. Властите ще предприемат незабавни мерки да се предотвратят електронни преводи през уикенда.

Това е радикален завой от принципа на досегашните помощни пакети, коментира Reuters, защото засяга много граждани на страни извън ЕС. Смята се, че половината от хората и фирмите с депозити в кипърските банки са руски граждани, които не живеят на островната държава.

"Иска ми се да не бях министърът, който ще направи това", каза финансовият министър Михалис Сарис. Страната му е петата след Гърция, Ирландия, Португалия и Испания, която се обърна за помощ към партньорите си от еврозоната. "Много повече пари можеше да бъдат изгубени при фалит на банковата система или на страната", допълни Сарис и изрази надежда, че това ще бъде нов старт за Кипър.

Договорената сума е по-малка от 17-те милиарда евро, за които се говореше неофициално досега, и отива най-вече за рекапитализиране на кипърските банки, ударени най-вече от предструктурирането на дълговете на Гърция, където бяха вложили доста от средствата си.

"Смятаме, че е справедливо, да се поиска от всички собственици на депозити да допринесат за финансовата стабилност на Кипър", заяви Йерун Дейселблум, финансов министър на Холандия и председател на съвета на финансовите министри от еврозоната. Принуждаването на тези собственици да понесат загуби нарушава табу в банкирането, но според Дейселблум няма друг начин да се спаси финансов сектор, който е 8 пъти по-голям от икономиката на Кипър. "Не наказваме Кипър, справяме се с проблемите му", допълни той.

Кипърските граждани и чужденците, живевещи на острова, бяха днес в шок след обявеното в Брюксел споразумение за спасителен план за Кипър в размер на около 10 милиарда евро, което включва извънреден данък върху банковите депозити, предаде АФП.

Според икономическият коментатор Робърт Пестон половината от депозитите в банките в Кипър, възлизащи на 70 млрд. евро, принадлежат на руски граждани.

+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 6084176589868590610

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item