stoineff

Протестите родиха либертариантство в България

Либертарианство

По време на протестите едно ново течение засилва своето влияние в България. 23 години след началото на прехода се заговори все по настойчиво за либертарианство, либертарианизъм, за липса, или дори отмяна на държавата като институция.

 Зад протестите през последните месеци се усещат силни течения, но аз лично усещам силна либертарианска ръка зад всичко.

Да обясним с няколко думи идеологията: 

Либертарианството е утопична политическа идея, която защитава естествените права - лична свобода, право на живот, право на частна собственост и стремеж към щастие. В съшността на либертарианството заляга забраната за насилие върху индивида; защитата на личната свобода, решенията и действията на индивида, когато това не накърнява правата на друг индивид или група.
В идеалния си вариант държавата липсва (анархия), а индивида има максимални права.

Форми на либертарианство:


Анархо-капитализъм


Това е политическа философия, която се бори за премахването на държавата, държавните институции, които се издържат чрез бюджетни средства, но за създаването на частни и конкуретни агенции, създадени на доброволчески принцип, които да изпълняват ролята на съдилища, полиция и прочее. Без бюджетната подкрепа едни такива пари ще идват частно и конкуретно от свободния пазар. При което личните и икономически активности ще се регулират от естественото право на пазара, както и частното право, но не чрез политики.

Геолибертарианизъм


Това е политическа идеология, в чиято основа е заложена земята и нейните ресурси. Най - важното е, че всички природни ресурси са общи и принадлежат на всички и всички имат право на равен достъп до тях, от което следва, че всеки, който твърди че е собственик на земя трябва да плаща на обществото за да я използва.

Либертарен социализъм

 ( наричан още социален анархизъм, или  ляв либертарианизъм) това са е група от политически философии, които поддържат нейерархично, небюрократично общество без държава и без частна собственост на средствата за производство.

Либертарен социализъм е политическа философия насочена против авторитарната принуда и социалната йерархия, и по-конкретно срещу капиталистическите институции и държава.
Най-известните идеологически течения на либертарния социализъм са анархизма (в частност анархо-комунизъм и анархо-социализъм), комунизъм на съветите, автономен марксизъм и социална екология.
Либертарните социалисти воюват идейно за премахването на частната собственост върху средствата за производство и отменяне на държавата, като ненужни и вредни институци.

От всичко изброено до тук, може да се каже, че с протестите България е тласната в друга крайност на политическия спектър отново утопичен и идеалистичен. В такава среда обаче, когато държавата е слаба и няма кой да притиска бизнеса и да го задушава в бюрократичната си хватка, често пътят тръгва нагоре.

+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

протести 1016076159505020093

Публикуване на коментар

  1. Намирам либертарианството като много интересно като идеи и по-добро като форма на управление по-точно анархо-капитализама. Всички рабраха, че не може да има демокрация докато държавата има такава голяма власт. Тя стана символ на тоталитаризма. Колкото по-малка е властта и толкова повече е в ръцете на хората. Колкото по-малко се разчита на държавата толкова по-голяма е свободата на хората. Не може да има демокрация докато съществува държавата.

    ОтговорИзтриване
  2. А защо не споменавате лесе-фер? По-горе споменахте няколко вида либертарианство, които отричат държавата. За разлика от тях привържениците на лесе-фер смятат, че държавата е необходима за гарантиране на правата на гражданите, включително и правото да си сътрудничат доброволно (да няма рекетьори, които да "сключват договори" чрез насилие, а не чрез доброволно договаряне).

    По-подробно разгледах проблема с необходимостта от държавата в този запис от моя блог: Защо не съм агорист или анархист.

    ОтговорИзтриване
  3. Съмнявам се, че повечето хора на протеста искат да няма държава. По-скоро те искат да има държавна намеса там, където трябва да има. И да няма държавна намеса там, където не трябва да има.

    Различните хора обаче имат различни мнения по въпроса къде държавата трябва да се намесва и къде не трябва да се намесва. Когато имаме частен монопол (който не може да бъде унищожен по пазарен начин в приемливи срокове и с приемливи последствия), държавата трябва да се намеси и да го контролира. Специфичното за монопола на електропреносните дружества е това, че по технически причини не е ефективно да има истинска конкуренция - би било много скъпо да се построят няколко паралелни електропреносни мрежи. При един свободен пазар на електропреносните услуги цените биха били по-високи, защото е невъзможно да се икономиса от ефекта на мащаба - тъй като инфраструктурата ще се дублира няколко пъти, цените също ще бъдат няколко пъти по-високи от сегашните (в ситуация на монопол). Въпреки, че има монопол и злоупотеби, цената на електроенергията в България е най-ниската в сравнение с другите дръжави от ЕС. Това доказва, че злоупотребите не са твърде големи (като процент от цената). Заплатите формират една нищожна част от цената на енергията (освен това заплатите в енергетиката не са много ниски) - затова не може цените да бъдат по-ниски само защото заплатите са ниски (цената се формира от суровини, които се търгуват на международните пазари).

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item