stoineff

Тодоров ден - кушия

Кушия - тодорав Ден
Кушия на Тодоров ден

 Тодоров ден е!  Днес празнуват всички с имената: Тодор, Теодора, Тодора, Теодор, Тошо, Божидар, Божидара, Божо, Божанка, Даринка,  Доре,  Дора, Дарчо, Дорка и Дарка.


Легендата за Тодоров ден

Поверието казва, че на този ден  Свети Теодор сваля от гърба си  деветте си  кожуха, мята се на  белия си  кон и отива при Господ да измоли лято. Когато пристига, Свети Теодор слиза от коня и забожда  копието си (маждрака ), а после влиза при Бог, за да го моли да прати лято на земята.

Традицията на Тодоров ден

За момчетата, юношите и мъжете безспорно днес е най - атрактивен  ритуала кушия (надбягване с коне).
Днес  преди изгрев слънце жените приготвят обредни хлябове с форма на конче или подкова, украсени с орехови ядки, скилидки чеснов лук и сол. Погачите се казват св. Петка и св. Тудур,те се прекаждат (с тамян), прекаждат също и вино и ги раздават по къщите. Хлябът (колач), наречен на св. Тодор, е начупен предварително на парчета и когато дават от него, стопанките процвилват като кобили и ритат. От този хляб се слага и в зоба на конете, за да са здрави и плодовити. Когато получат от питата и виното, съседите и близките благославят конете.Тодоровден е наречен още \"Конски великден\".

Всяка домакиня раздава от тези хлябове, като подскача, бяга, имитира движението и цвиленето на конете. Стремежът на всяка жена е да не остане последна в ритуалната надпревара. От обредните хлябове се слага и в храната на конете. За тяхно здраве се раздава и варена царевица.

+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

новини 439879019974665754

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item