stoineff

Watergate Bulgaria

Watergate Bulgaria - stanishev

"В началото на седмицата получих на служебната си поща шокиращ и скандален материал, в който има твърдения за ужасяваща практика за безогледно и престъпно подслушване, извършвано в МВР под ръководството на Цветан Цветанов".

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, който представи информация във връзка с доклад, в който се съдържат твърдения за незаконно подслушване под ръководство и указания лично на бившия МВР шеф.

"Тази информация за мен е дълбоко смущаваща, защото ако е вярна, това ще означава чудовищен разтърсващ скандал, който ще излезе извън границите на страната, ще означава, че е извършвана безскрупулна злоупотреба с власт от най-приближения министър на Бойко Борисов. Това ще означава български Уотъргейт", коментира лидерът на червените.

„Не мога да изнеса публично всички данни и твърдения, защото в тях може да се съдържа и класифицирана информация", добави той.

В прессъобщение от БСП уточниха, че подслушваните са били Георги Първанов - в периода на създаване на АБВ, Росен Плевнелиев - в периода на формиране на служебното правителство, Иван Костов - когато е критикувал Цветанов, Ахмед Доган - когато е разследван за „Цанков камък", Волен Сидеров - когато се е обърнал срещу ГЕРБ.

Симеон Дянков е бил подслушван периодично, а самият Сергей Станишев - неколкократно, Кристалина Георгиева - при посещенията си в България.

Други жертви на "безскрупулните похвати" са били - Нели Куцкова, Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Цветелина Бориславова, Георги Гергов.

Станишев обяви, че ще се обърне към главния прокурор Сотир Цацаров. Днес той ще се срещне с него и ще настоява за разследване.

"Схемата е следната - министър Цветанов лично дава нареждания на ръководителя на СДОТО в МВР кой да бъде подслушван - без искане на СРС и т. н.

СДОТО проверява какви телефони има лицето и спуска задачата на екипа", обясни Станишев. Тази специална група за подслушване, създадена лично от Цветанов, е работила в СДОТО, допълни още той.

Заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб Цветан Цветанов ще направи изявление, съобщиха от пресцентъра на партията.

То ще започне в 16:30 часа в Централата на ГЕРБ - пл. "България" 1, НДК, Административна сграда, ет. 17.

Главният прокурор бил впечатлен от конкретиката в доноса

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че е акумулирал три въпроса към прокуратурата. Те са на база изнесената фактология в доноса, според който по време на управлението на ГЕРБ служители на МВР са подслушвали както президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев, така още редица политически и обществени фигури от публичния живот в България.
"Първо - проверимо е наличието на споменатите лица в службата. Изясняване на тяхната дейност за периода, подочен в информацията. Второ - наличието на подобна мобилна техника за подслушване. Има ли регистрирана, как е ползвана, по кои обекти? Трето - наличието на подобна кола, този ван, който се описва, оборудван за нуждите на тази мобилна техника и за какво се е използвала тя", попита публично Станишев. Той направи това с уговорката, че не е специалист в областта и разчита експертите от прокуратурата да генерират още въпроси.

Червеният водач отбеляза, че не е етично да преразказва думите на Сотир Цацаров от срещата помежду им, но уточни, че според него главният прокурор е останал впечатлен от това, че са посочени конкретни имена, мобилна техника и апаратура, както и превозно средство.

Попитан дали е редно да се впуска в компроматна битка, без да разполага с обективни доказателства, Станишев отговори: "Прецених, че твърде убедително звучи описанието и цялата технология на това, което евентуално е правено. Когато по-рано направих открито питане до вътрешния министър г-жа Петя Първанова дали протестиращите са следени и подслушвани, все още няма отговор. Затова сега единственият ми ход е да информирам прокуратурата. Не съм специалист в тази област. Искрено бих се радвал тази информация да не е достоверна. Но звучи твърде сериозно. Нямаше как да го премълча."
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Политика 6969411315780791277

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item