stoineff

Най - малко 15 милиарда са източени от България


$ 15 млрд. "в куфарчета" изтекли от България в периода 2001-2010 г. както към офшорни дестинации, така и към големи финансови центрове като Лондон, Париж и Ню Йорк.

Това обяви в интервю пред БНР Кларк Гаскоан от "Глобъл Файненшъл Интегрити".В доклад на организацията се посочва, че за тези 10 г. от страната са изнесени нелегално над $ 15 млрд. Пари изтичали и към страни като Кипър, Малта, Латвия, Швейцария и Лихтенщайн.

Преди дни руското издание РБКДейли посочи друга цифра - над $ 37 млрд.
"Нека поясня, че имаме различни критерии по отношение на нелегалните парични потоци. Те са повече и по-малко консервативни", обяснява Гаскоан.
"Според по-консервативните от България са изтекли $ 15,85 млрд. Ние по-скоро залагаме на това число. По-малко консервативният критерий сочи близо $ 40 млрд. В тях обаче вероятно се включват и легалните парични потоци - казва служителят на организацията. - При по-консервативния метод включваме повече форми на нелегални парични трансфери, като например преноса на пари кеш през граница в куфарчета", посочва той.

"Много от потоците бяха улеснени от международната финансова система - данъчния рай, тайната на влоговете в страни като Швейцария, Кипър, Лихтенщайн, Британските Вирджински острови и дори места като Великобритания и САЩ, където лесно могат да се създават фирми фантоми и в тях да се прехвърлят пари от страни като България", обяснява още Гаскоан.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Политика 8003029710836947067

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item