stoineff

Днес погребват Маргарет Тачър


Lady Thatcher's funeral
Lady Thatcher's funeral

Световни лидери и важни особи от 170 държави ще присъстват на погребението на бившия британски премиер Маргарет Тачър, сред засилени мерки за сигурност около лондонската катедрала „Свети Павел”. 


Британската кралица Елизабет ІІ, съпругът и принц Филип и премиерът на страната Дейвид Камерън ще бъдат начело на очакваните за траурната церемония над 2000 гости.

Събитието ще бъде охранявано от 4 000 полицейски служители. „Стоманен пръстен” ще бъде образуван покрай маршрута на процесията за погребението на Тачър. По покривите ще има снайперисти, а по улиците ще патрулират въоръжени офицери. Тези мерки са част от мащабната операция за сигурност, срещу евентуални действия на терористи, анархисти и преследвачи.

България ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев.
Получила прозвището Желязната лейди, Тачър беше неотстъпчив консерватор, който пречупи властта на британските синдикати, премахна много от държавните субсидии и осигури много по-голяма роля на частната инициатива.

Планира се наследството на Маргарет Тачър да бъде запазено в нова институция. В ход са планове за комбинирана библиотека, музей и спорна зала в Лондон, която ще бъде постоянен мемориал на Желязната лейди. Проектът за библиотеката „Маргарет Тачър”, безпрецедентен за британската политика, ще се основава на президентската библиотека „Роналд Рейгън” и Музея на Калифорния, за да се подчертае най-силното политическо партньорство по време на Студената война.

Същевременно последните дни не минаха и без активност от страна на противниците на политиката на Желязната лейди. През уикенда те се събраха на площад „Трафалгар”, за да изразят своето задоволство от новината за кончината на лейди Тачър. Сред тях е имало бивши миньори, леви активисти и студенти. Британските медии отбелязаха, че повечето от участниците са били едва родени по времето, когато Тачър заема премиерския пост във Великобритания.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 1889937243538701777

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item