stoineff

2 годишно дете в кома след жесток побой

2-годишният Анджело от Мотнана, който беше настанен в "Пирогов" с хематом на главата, е в изключително тежко състояние. 

Детето е в кома, интубирано е. Това каза д-р Стоян Сопотенски тази сутрин. Той не се нае да даде оценка откога е хематомът на детето.

2-годишно момче е в кома и с опасност за живота в „Пирогов". Има съмнения за упражнено насилие върху детето. Преди 2 месеца то е било настанено в приемно семейство, защото истинската му майка признала, че не е в състояние да се грижи за него.

На 7 март социалните от Враца настаняват по спешност двегодишния Анджело при приемен родител. Това станало, след като биологичната майка обяснила, че мъжът й я изгонил с пет от общо седемте деца в семейството и тя не е в състояние да се грижи за тях. Анджело е поверен на 49-годишната Веселка Митева в Козлодуй. Освен изключително лошата хигиена и издатината на главичката отзад, видими белези от насилие нямало. Още в началото обаче детето започнало да се оплаква от болки в главата и дори се самонаранявало. Преглед при лекар обаче не последвал.
„Няколко пъти ходих да питам, защото ние нямахме никакви документи за него, казаха, че здравната лекарка от Враца, доктор Маринова, от два дни не си вдигала телефона, и щом ги вземат, веднага ще ни ги изпратят. Почна много да ме притеснява, защото той започна да се самонаранява непрекъснато, удря си главата назад, казва, че го боли. аз непрекъснато ходих и питах какво става с тия документи, има ли няма ли, …и не можех да го заведа на личен лекар, защото нямах нито синята книжка, нито амбулаторната карта, само протокол предал-приел и заповед за настаняване”, разказа приемната майка Веселка Митева.

Междувременно състоянието на момченцето продължило да се влошава. „Главата му почна да става мекичка отзад, врата му почна да отича, едното ухо почва да му щръква. Когато тръгвахме да излизаме, някакси единият крак нещо го завлачаше”, добави Веселка.

Едва на 25 март жената получава акта за раждане на детето, две епикризи за предишен престой на момченцето в болница, и бял лист, на който било записано, че са му правени три ваксини след раждането. Прегледът при невролог стреснал жената. „Вика „това е страхотен хематом”, разказва Веселка за прегледа.

Със съдействието на социалните и отпуснатите от тях 150 лева в края на март жената отвежда момченцето в „Пирогов". На първи май лекарите го изписват в добро общо състояние, но и със съмнение, че върху момченцето е упражнявано насилие.

„Казха, че има комоцио, обясниха ми, че има незатворена трета фонтанела отзад. Аз за пръв път чувах това. Дължало се на липсата на калции, витамини, и ненаправените имунизации”, уточни пред bTV Веселка.

Постепенно състоянието на Анджело започва да се подобрява и съседите забелязали това. Но на всички правело впечатление, че детето е неконтактно. На 20 април момчето припада за пръв път у дома и си гълта езика.

Съмненията на лекарите в Спешното са за епилепсия. Уговореният преглед със специалист след празниците обаче така и не се състоял, защото на 3 май детето получило нов, много по-силен припадък. И след като нито в Козлодуй, нито във Враца успяват да му помогнат, линейка откарва детето по спешност в „Пирогов". Бабата на Анджело обвинява приемното семейство за травмите.

„ Като знаят, че не са способни де гледат тия деца, да не ги взимат”, ядоса се тя и заплаши приемната майка със саморазправа.

В Монтана семейството на Анджело е живяло закратко на квартира. Хазяинът разказа, че не е забелязал биологичните родители да са тормозили децата си. За бащата де знае, че е лежал в затвора и в момента е подсъдим. В Козлодуй подкрепят приемната майка.

„ Много ми е болно и мъчно, че не можах да му помогна, извинявам се”, проплака приемната майка пред bTV. По случая е образувано досъдебно производство. Тепърва ще се изяснява кой и как е посягал на момченцето.

В момента момчето е в крайно тежко състояние и в „Пирогов” се борят за живота му. Според Емил Тодоров от Агенцията за социално подпомагане не е имало данни за упражнено насилие над детето. В момента текат проверки. „Нямам съмнения към приемната майка”, уточни той.

Източник: http://www.blitz.bg/


+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Регионални 6119726859806478054

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item