stoineff

Вода на милиарди години

Вода на милиарди години
Снимка: nationalgeographic.com в канадските поздемни мини учените откриха вода, която не е има съприкосновение с природатата на Земята милиарди години


Вода на възраст поне един милиард години бе открита от британски и канадски учени. 


Откритието е направено случайно в подземна мина близо до град Тиминс, щата Онтарио. Три различни проби, взети от дълбочина 2,4 км. са потвърдили, че става въпрос за вода, която не е била в съприкосновение с въздуха поне от милиард години, става ясно от съобщението на учените, публикувано в сп. Nature.

Nationalgeographic пък коментира факта от друга научна гледна точка. Те цитират учени, които казват, че е възможно във тази вода да бъдат открити химикали, които да поддържат живот - независимо от слънчевата светлина. "Когато тези скали са се сформирали тази част на Канада е била на дъното на океана" - казва един от съавторите на проучването Барбара Шерууд.

Тя и екипа и са установили, че водата е богата на газове като водород и метан, които биха могли да дадат енеригия и осигурят живот на микроорганизми.


Освен това, водата, съдържа различни благородни газове, които включват елементи, хелий, неон, аргон, и ксенон, които са създадени чрез взаимодействие с околната радиоактивни скала. Чрез измерване на концентрацията на изотопите на тези "благородни газове", ( наречени така защото те рядко взаимодейства с други елементи), екъпът учени може да определи колко време водата е в капан под земята и дали тя е била изолирана.

В зависимост от анализите на благородните газове, оценките за възрастта на вода варира между 1,1 милиарда години и 2.6 милиарда години, или тя е толкова стара, колкото скалите в самата мина.


До момента, вода, датираща от такъв период не е откривана защото земната кора е прорязана от мрежа от пукнатини и течността в земните недра трудно се задържа на едно и също място. Мястото, където е находката обаче е част от т.нар. Канадски щит, богат на древни скални видове. Водоносният слой се оказал защитен и на практика „консервиран” от съприкосновение с външния свят от естествено образувала се скална издатина.


От особен интерес за учените представляват органичните вещества, които ще бъдат открити във водата. Ако в изолираните образци бъдат намерени бактерии, които биха хвърлили нова светлина върху въпроса за устройството на екосистемите от този период и въобще - от кога датира живота на Земята.
Анализът на тази вода може да даде и отговор на въпроса възможно ли е на Марс след определен период от време да възникне живот.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 8486250826004723643

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item