stoineff

Как се печелят обществени поръчки?

Нов запис на Бойко Борисов е получен в платформата Болканлийкс, пише сайта "Биволъ".
 В него става дума за разпределение на партийни квоти в общински фирми и печелене на обществени поръчки от обръчи от фирми.


Как се печелят обществени поръчки - корупция

Към аудио файла има обяснителни записки, които не са подписани. От съдържанието им може да се направи извод, че са изготвени от вътрешен човек в службите. В поясненията се съдържат твърдения, имащи отношение към прокурорското дело за незаконно подслушване наредено от Цветан Цветанов.

Твърди се, че изпратеният звуков фрагмент е част от унищожени СРС-та след разпореждането за прокурорска проверка в МВР. Посочен е и точен час на унищожаването на оригинала: 29.03 в 04:45 ч. сутринта по разпореждане на Цветан Цветанов, който "изнудил" служителите на СДОТО. За изпратения файл се твърди, че е направен преди унищожаването на пълния запис с подръчни средства и това обяснява лошото качество.

Целият запис бил с дължина около 25 минути. Направен бил на тайно събрание на партийния елит на ГЕРБ в хотел на Валентин Златев в Правец, проведено след местните и президентските избори през есента на 2011 г. - пише още в поясненията.


"От целия разговор става ясно как всички са подслушвани и след това са рекетирани най-вече съответни бизнесмени да субсидират ГЕРБ, за да нямат проблеми. Пояснява се как се назначават партийно "правилни" хора в обществени бордове и структори. Говори се за технологията на организирането на всякакъв тип избори от ГЕРБ и още много други интересни неща" - твърди се в бележката.

Освен това са дадени неизвестни до момента подробности за начина на осъществяване на незаконното подслушване чрез СДОТО и паралелни структури. Според подателя "Ц.Ц. и в момента подслушва всички, но няма нито едно СРС с негово участие".

"Подслушването и следенето на политици, лидери на партии, журналисти и хора от съдебната система ставаше и още продължава, една част през дирекцията СДОТО на МВР (и ДАНС в малка степен), но също така и през външни кръгове и структури... във външните структури работят бивши служители на МВР или службите за сигурност, излкючително запознати с техниката и методите на разработка."

Твърди се още, че прочулия се сив Крайслер с антенките на Ивайло Койчев наистина се е използвал за подслушване, като не го използва самия Койчев, а колата е била предоставена за ползване на 2-ма човека: "Мартин и Свилен, които са били обучавани в Банкя за работа с класифицирана информация, въпреки че не са служители никъде".

В текста се срещат и конкретни имена на лица и фирми. Цитирано е името на Димитър Тончев, технически служител на МВР София, който често взимал коли за подслушване не по каналния ред, но след резултата от проверката вече работел изцяло с коли, регистрирани на частни лица.

Твърди се, че "традиционните подслушвания, т.н. бръмбъри и следене, се организират от Генади Трайков, бивш служител на ДС в МВР чрез фирма "Трио Старс", която охранява много обекти и има изградена система от хора и коли."

"Разкодирането (ако се използва 3G мрежа или друга криптирана връзка), проникване в ел. поща, изтегляне на информация от компютри, хакване на телефони и устройства, компютърно наблюдение и др. сложни технически неща са организирани от Станислав Бончев, по известен сред тях като Хакера" - пише още в бележките.

Коментар на Биволъ:


От изпратения звуков фрагмент не може да се направи категоричен извод за точния контекст. Става дума за укорими неща - партийни квоти в общински фирми и манипулиране на търгове, за да бъдат спечелени от приближени фирми, но не става ясно дали това са някакви инструкции към хората, пред които Борисов говори или обратното: критика на корупционните практики на други партии.

"Следващото, което... [не се разбира] корупция къде я генерират. Да речем на тая маса сме хора, с които сме спечелили сега изборите. И да речем една фирма, общинска, сядаме и си я разделяме по квоти..."

"Утре има обществена поръчка. Нали така? Примерно ремонт на училища, на пътища, тва купуват се, трамваи, влакове, няма значение... горива, закуски... всичко. Има търг. Тогава [не се разбира] тоя търг е за мойта фирма... Нали, разбирате?"

Обясненията към записа обаче съдържат подробни и проверими детайли. Биволъ установи, че охранителната фирма "Трио Старс" АД ЕИК 130017800 наистина принадлежи на Генади Трайков, бивш началник на отдел в НСО до 1996 г., разкрит от Комисията по досиетата като служител на ДС-УБО с решение № 127/ 27.04.2010 г. Трайков държи директно 50% от акциите на фирмата. Другите 50% се притежават от фирма "Теракан" АД, в която пак Трайков притежава 25% от акциите. В миналото "Теракан" АД е била с мажоритарен собственик Николай Благоев Проданов, управител на фирмата "Волф" АД на Румен Гайтански - Вълка

Станислав Бончев - "Хакера" е син на собствениците на печатницата "Поликарт" Красимир и Емилия Бончеви. "Поликарт" често печели обществени поръчки за отпечатване на секретни пликове и папки използвани в МВР и други институции боравещи с класифицирана информация. Чичото на Бончев е собственик на печатницата "Мултипринт", която в момента печата изборните бюлетини. Преди време Станислав Бончев е заловен да използва фалшива карта на ДАНС, за което срещу него се води Досъдебно производство № 358/2012г. по описа на РУП-Костинброд.

Изпратихме записа и придружителните текстове на Прокуратурата, която може да извърши проверка за автентичността на звуковия документ и да провери твърденията за незаконно подслушване и унищожаване на СРС, които съдържат данни за престъпления.

Източник: https://www.bivol.bg
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Политика 2048606616126500386

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item