stoineff

Има ли право банката да продаде жилището, което сте ипотекирали?

Ипотеките и продажбата на жилища

По презумпция банките нямат право да продават ипотекираните имоти на неплатежоспособните си клиенти.


В някои от случаите, когато до продажбата се  достигне заради неравноправна клауза в договора за кредит и когато тази продажба не може да бъде блокирана чрез оспорване на неравноправната клауза пред съд, забраната влиза в сила.

Това е  информация от  Европейският съд със седалище в Люксембург, който на 14-и март 2013-а г. взима това решение след запитване заради спор между гражданин от марокански произход, който работи в Испания, и испанска спестовна каса, продала семейното му жилище заради забавено изплащане на кредит, която в последствие се разпространи и от българските медии.

Януарските протести засегнаха бегло проблема банковите кредити и правата на потребителите (хората, които ги ползват и плащат). Недоволните хора, казват, че са нарушени основни техни права.

Много  хора, включително и в България са гонени от домовете си, някои са семейства с малки деца, други поради болест - нетрудоспособни, а трети –  останали безработни поради икономическата и политическа криза в страната.

Проблемът е, че банковите заеми в голямата си част са структурирани така, че дори след отнемането на жилището, кредитополучателят трябва да продължи да изплаща кредита.

Случаите нарастват с невероятна скорост, лавинообразно, се казва в писмо до Цветан Гунев – ръководител Управление "Банков надзор", което социалните мрежи у нас разпространяват през последните дни. Повече от  120 са кредитополучателите, които от 4 години се опитват да защитават правата си - някои са спечелили съдебни дела, въпреки което банките не благоволяват да спрат действията си, някои са пред отнемане на имущество, други продължават да плащат непосилни лихви, осъзнавайки напълно капана, в който са влезли.

Финансистът Любомир Христов коментира пред БНР, че когато не сте в състояние да плащате, трябва да има ред. В Европа има ред.

В България според него обаче няма. Той изтъкна, че кредитополучателите, които са взели кредит след 2010-а година, по никакъв начин не са защитени, защото тази тяхна неравнопоставеност спрямо банките вече е закрепена в закон – това направи предишното Народно събрание.

Всеки, който вземе кредит, може да очаква удар под кръста. Потребителите в момента имат една защита и тя е съдът - дълга, скъпа и сложна процедура.

Христов посочи, че две от големите български банки вече са осъдени на първа инстанция, като две от присъдите са влезли в сила.

Срещу едната банка, само в Софийския районен съд, в момента текат 73 дела, а срещу другата – 43.

Използван източник: БНР
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

новини бг 6419591534448017317

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item