stoineff

Приливна вълна: Очаква се драстично повишаване на нивото на Дунав.

Европа вода , потопи Дунав
Очаква се водата на Дунав драстично и рязко да се покачи
в следващите седмици

Европа от няколко дни е под вода, която търси път да се оттече, като един от естествените и пътища е по коритото на р. Дунав


 в посока Черно море и България. Въпрос на време е част от всичката тази вода, която предизвика бедствия да дойде и при нас. Жълт код е обявило и екоминистерството ни и алармира за идваща висока вълна по реката.

Властите в дунавските територии трябва да прегледат защитните съоръжения и да вземат спешни мерки за укрепване на дигите. Да струпат и материали за изграждане на временни, ако водата прескочи дигите.

Хората на Искра Михайлова са разпратили "тревогата" до областните управи, звената на Гражданска защита край реката и АЕЦ "Козлодуй".


В момента Дунав е по-нисък от обичайното ниво за т.нар. черешови води. При Ново село в понеделник са измерени 460 см, при Видин - 490 см и при Лом - 488 см. Високата вълна обаче идва, тъй като в горния участък на реката валят проливни дъждове и реките там преливат и е възможно Дунав да излезе от коритото си. Въпрос на време е тези води да достигнат до българския участък на реката. Още през следващите един-два дни нивото на реката ще се покачи с 60 см.

До края на седмицата се очаква ново повишение. Във Видин са се запасили с 400 чувала за пясък. Инертният материал също е на склад. При нужда чувалите ще бъдат напълнени и поставени на рисковите места. В града това са няколко метра от дигата при Телеграф капия. Тя е най-ниското място в момента, откъдето водата може да нахлуе в града.

Властите във Видин имат опит в овладяване на критични ситуации, свързани с високото ниво на реката. Той е придобит през 2006 година, когато Дунав се вдигна до рекордните 978 см. Тогава се видя, че защитните съоръжения са сигурни. На нито едно място не се получи пропукване, водата се оттече без инциденти.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Регионални 358981781360305992

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item