stoineff

Световните медии: Напрежението на протестите ескалира

Напрежението - Арести

Чуждестранни медии съобщиха за събитията тази нощ около българския парламент, съвпаднали с 40-ия ден на антиправителствени протести.


"Ню Йорк таймс" описва блокадата на демонстранти около сградата на Народното събрание и опитите на силите за сигурност да изведат от нея стотината депутати, министри и журналисти. Вестникът разказва за сблъсъците между протестиращите и полицията и за изградените от демонстрантите барикади от контейнери за боклук, пътни знаци и паважни плочки.

Катарският тв канал "Ал Джазира" помества на уебсайта си информация на същата тема, като изтъква възгласите "Мафия!" и "Оставка!" на протестиращите по адрес на социалистическото правителство на България.

В материала се посочва, че автобусът с депутати и министри, който е правел опит да преодолее живата блокада е бил замерян с пластмасови бутилки и други предмети. Когато полицаите поправяха със сила път на автобуса, хората скандираха "Убийци!", съобщава телевизията.

Руската агенция РИА "Новости" също публикува на уебсайта си информация за случилото се тази нощ в центъра в българската столица, а ИТАР-ТАСС пусна след полунощ българско време пет (!) кореспонденции от София, вкл. и за извеждането на депутатите и министрите от сградата, съобщи БТА.

Около 30 депутати, трима министри и журналисти бяха блокирани тази нощ в българския парламент от демонстрантите, които продължават антиправителствените протести 40-и ден, пише френският в. „Монд”. Хората протестират срещу „олигархията”, която според тях управлява страната.
Според българското МВР полицията не е използвала сила, въпреки че срещу полицаите са били хвърляни камъни и други предмети.

Полицията в България използва сила срещу демонстранти, опитващи да им попречат да изведат министри и депутати, блокирани в парламента, съобщава вестник „Вашингтон пост”.

Няколко десетки депутати, трима министри и журналисти бяха държани против волята им в продължение на девет часа в сградата на българския парламент, който бе обсаден от антиправителствените демонстрантите в 40-ия ден от началото на протестите в България, предаде швейцарското издание Суисинфо, цитирано от "Фокус".

Около 2000 демонстранти обсадиха парламента, където във вторник следобед заседаваха три комисии във връзка с актуализацията на бюджета. От 40 дни протестиращите изразяват недоволството си от правителството, критикувайки „олигархията”, която според тях управлява страната.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

протести 252201097235786436

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item