stoineff

Война в Сирия?!

USS Mahan, Война в Сирия

Военноморските сили на САЩ са разположили пети кораб в източната част на Средиземно море, заяви официален представител от Пентагона за „Франс прес". 

Разрушителят USS Stout е „в Средиземно море, движи се на изток", за да замени USS Mahan, каза представителят, допълвайки, че двата кораба могат да останат там за известен период.
Така САЩ ще разполагат в източната част на Средиземно море с разрушителите (ескадрен миноносец или есминец) USS Gravely, USS Ramage, USS Barry, USS Mahan и USS Stout.

Те са оборудвани с крилати ракети Томахоук" с далекобойност 1600 км, които могат да бъдат използвани срещу Сирия, ако президентът на САЩ нареди. От Пентагона мълчат колко ракети „Томахоук" има всеки кораб, но се смята, че средно имат по 45 ракети.

Представителят не уточни колко време ще остане USS Mahan в района преди да се прибере в Норфолк, Вирджиния. Той е напуснал пристанището от декември 2012 година.

„Франс прес" отбелязва, че е нормално три разрушителя да патрулират в Средиземно море под контрола на Шести флот, като първоначалното им роля да действат като противоракетна защита.

Източникът също подчерта, че самолетоносачът USS Nimitz и неговият ескорт остават в района на Пети флот, който се разпростира от Червено море до Персийския залив и Арабско море.

Владимир Путин  пък е подписал във вторник заповед за нанасяне на масивен военен удар по Саудитска Арабия, ако Западът нападне Сирия, твърди иранският информационен сайт Iranian.com. Сайтът обяснява “извънредното” нареждане на Путин с гнева му след 4-часова среща със саудитския принц Бандар бин Султан в президентската дача в Ново Огарьово край Москва на 31 юли.

Редица западни медии съобщиха за тази среща и тя обрасна със серия от фрапиращи предположения, които различни руски източници се опитаха да отрекат, без да отричат самата среща. На нея саудитският принц опитал да подкупи Путин да се откаже от подкрепата си за Сирия и да не налага вето в Съвета за сигурност на резолюция срещу Дамаск, пише българският сайт freenews.bg. В замяна той предложил Рияд да купи руски оръжия за 15 млрд. долара, да се съгласи с оставането на руската военноморска база в Сирия, да помогне за приемането на Москва в ОПЕК и за общ глобален контрол върху петролния пазар и да възпре чеченските бунтовници от терористични атентати по време на зимната олимпиада в Сочи догодина.

Именно последното разярило Путин, който го възприел като пряка заплаха, че чеченските терористи ще предприемат акции по време на олимпиадата, за която Путин даде 50 млрд. долара. Саудитците не скрили, че държат под свой контрол уахабитите в Чечня. Възмутеният Путин казал, че Русия никога няма да предаде сирийския народ и че смята Башар Асад за негов законен лидер. Според версията на Кремъл двамата имали само “философска беседа”.

Иранският сайт допълва, че залозите в сирийския конфликт са изключително големи и затова Путин още на 17 май е повишил готовността на руските въоръжени сили и смятал всяка западна атака срещу Сирия за атака срещу самата Русия.

Междувременно вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън потвърди, че Обама все още не е взел решение за Сирия.

След минути се очаква да започне инфарктно спешно заседание на представители на петте постоянни страни-членки на Съвета за сигурност на ООН, които ще обсъдят ситуацията в Сирия
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 4053474007205876009

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item