stoineff

23% от кредитите са необслужвани и лоши

лоши кредити

По официалната статистика на БНБ към днешна дата 23% от кредитите са необслужвани и лоши. Ако този процент го наложим към общата бройка изтеглени ипотечни кредити, може би са прави, тъй като банковата система има практика да не рапортува на БНБ абсолютно всички лоши и преструктурирани кредити. Това каза кредитният консултант Васил Кендов в интервю за БНР.

Може да се приеме, че около 20-30% от ипотечните кредити като цяло ще изпаднат в просрочие и ако се следват процедурите и няма някакви законодателни промени, би трябвало да се пристъпи към отнемаме на тези жилища и банките със сигурност ще направят такива стъпки, което означава, че доста хора ще трябва да се разделят с имотите си. Тук вече е спорен въпросът дали тези хора ще останат на улицата, или просто ще се настанят в друг имот, който имат, обясни Кендов.

Закон за ипотечния кредит ми звучи странно. На практика изказванията и намеренията ми звучат странни от икономическа гледна точка. Тази мярка не знам какво целят с нея. Трактатът: "Правим ги на тъмно, защото са много чувствителни финансовите пазари към такава предварителна информация" - за мен дори това е много странно, тъй като финансовите пазари са най-чувствителни към липсата на информация. Като има несигурност, инвеститорът си отива. От тази гледна точка това по-скоро ми звучи като заобикаляне на някакви реални мерки, които трябва да бъдат взети и приложени, посочи Кендов.

По отношение на мярката при отнемане на имуществото да не се изплаща остатъчната сума от ипотечния кредит Кендов обясни: Една такава мярка, която предвиждат, според подадената информация ще влоши положението както на бъдещите кредитоискатели, така и на банките и ще даде повод за злоупотреби. Трябва да е ясно, че същите хора, които гласуваха законите, които ни доведоха до това положение, в момента казват: "Да, имаме нужда от реформа". Може да имаме нужда от реформа, но вие го правите по същия начин. Няма да стане така, няма ги предпоставките за реформа.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

новини бг 2702912790516709634

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item