stoineff

Русия ще атакува 400 метров астероид, който има опасност да удари Земята през 2032 г.



Дмитрий Рогозин вицепремиера на Русия заяви, че 400-метровия астероид, който през 2032 г. може да се сблъска със Земята, ще бъде основна цел на руската космонавтика, това съобщи РИА Новости.


Астероидът беше  видян за първи път  от украински астрономи на 12 октомври с индекс 2013 TV135.

  Рогозин като истински модерен политик публикува позицията си в профила си в Туитър, където заяви: „Ето ти нова свръхцел пред родната космонавтика“.

Откритието на Кримската обсерватория бе потвърдено и от руската „Ка-Дар“, както и от италиански, британски и испански астрономи.


 Предварителните проучвания на траекторията показват, че на 26 август 2032 г. съществува вероятност 1 към 63 000 астероидът да удари Земята. Учените уточняват, че ако астероидът се вреже в нашата планета, силата на взрива ще бъде равна на 2500 мегатона тротилов еквивалент. За сравнение най-мощната ядрена бомба, взривявана някога – съветската „Цар бомба“, е с тротилов еквивалент от 50 мегатона. Тази сила би била достатъчна да опустоши територия от 170 000 кв.км.

Предвидените мерки срещу „кримския астероид“ включват взривяване на малки парчета или боядисване в черно и бяло. „Боядисването ще послужи за това астероидът да си промени траекторията под въздействието на Слънцето. Едната половина на астероида ще бъде боядисана в бяло, а другата в черно. Така слънчевите лъчи ще го нагряват едностранно и това най-вероятно ще промени курса му“, смята главният инженер от отдела за небесна механика и астрометрия към Томския държавен университет Евгений Парфьонов.

+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Технологии 7575698341671799151

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item