stoineff

Момиче от Айтос почина от анорексия в зверски мъки


Млада жена, болна от анорексия, издъхна в страшни мъки в Айтос, съобщи сайтът .burgasnovinite.bg.

Лекарите в Бургас останали потресени от гледката, на която станали свидетели и споделили, че за първи път виждат такава ужасяваща смърт, в следствие на анорексия, пише zdrave.org.
Момичето с инициал Т. починало, тежейки едва 18 килограма, не можело да се движи, черният дроб, панкреасът и други важни органи вече не функционирали. Желанието на младата жена да бъде слаба и здрава я вкарало в гроба.
Последните мигове на Т. били наистина мъчителни, но надеждата, че ще се оправи, не я напускала. До последно лекарите се борили за живота ѝ, захранвали я със специални добавки за недоносени бебета – една лъжичка на ден (40 грама), постоянно ѝ се вливали системи с цел укрепване на организма, но за съжаление без резултат. Случаят на Т. влизал в медицинските доклади и дори и в медицинската литература, като уникален.
Всичко започнало, когато майката на Т. решила да започне да спазва най-модерните американски диети и наложила на децата си Т. и малкият С. (10 години), също да се подложат на тях. Семейството смятало, че с помощта на лечебен глад ще се изцери от разни болежки като гастрит и косопад, пишат още от zdrave.org, цитирани още и от burgasdunews.info.
Скоро Т. спряла да ходи на работа, отслабнала драстично и след още серия експерименти със здравето и живота си изпаднала в кома и след два дни издъхнала. Аутопсията на младата жена хвърлила лекарите в шок и ужас – всички вътрешни органи на доскоро красивата и усмихната жена били атрофирали. Братчето ѝ, С. също било засегнато от фанатичните идеи на майка си. Момчето било прието в болница, но продължавало да твърди, че „лечебният глад“ му е помогнал да се справи с трета сливица и нощно напикаване. На 10 години детето тежало едва 25 килограма и гордо казвало, че от 3 години „спазва лечебен глад“, допълват от Zdrave. org.
След като властите разкрили какво се случва с детето, то било отнето от „загрижената“ си майка и прието в болница, за да се лекува от „лечението“.
„Вредни хранителни режими увреждат бъбреците и черния дроб на млади момичета“, каза диетологът проф. Донка Байкова, за BurgasNovinite.BG.

Диетите имат различно действие върху всеки човек, затова не трябва да се взимат от интернет или от приятел, е категорична специалистката.
“Имам две двойки момичета и момчета еднояйчни близнаци. След две седмици режим се оказа, dietaче при всеки има различен ефект накрая”, обясни проф. Байкова. Всяка диета е вредна ако се спазва над 22-24 дни. След този период се изчерпват жизнените вещества. Така организмът започва да се самосмила, т.н. ендогенно хранене, за да си навакса. Това е честа грешка на младите момичета. Води до окапване на косата, разваляне на ноктите и кожата.
Една от най-опасните диети през последните години е тази на французина Пиер Дюкан, обясни доц. Байкова. Също като другите булимиябелтъчни режими тя печели с това, че бързо намалява теглото. Режимът обаче довежда до отделяне на вещества, които са токсични. Те увреждат черния дроб, бъбреците и мозъка.

„Голяма част от младите момичета в България се опитват да отслабнат с глад. Той може и да е лечебен, но ако се прави под наблюдение на лекар и за не повече от седмица.
Масово тийнейджърките обаче стигат до рекорди от по 20 дни, в които не слагат нищо в устата си освен кафе, сок или чай“, добави Байкова.
„Така те увреждат черния си дроб, развиват храносмилателни проблеми и анорексия и булимия. Млади момичета стават 38 килограма, имат студена кожа, нямат редовен цикъл“, описва ги специалистката.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Регионални 5503767843269945649

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item