stoineff

Тонко Фотев: Южен Поток е много изгоден проект за България

Южен Поток

След като стана ясно, оператора на морския участък на Южен Поток потвърди намерението си да финансира проекта, за тръбата на дъното на Черно море ще бъдат инвестирани близо 10 милиарда долара. 


Инвеститорите са : South Stream Transport ( Газпром ), Ени ( Италия ), Wintershall ( Германия ) и френската компания EdF. Тръбите ще са четири, със сумарен капацитет около 63 милиарда кубически метра газ годишно. Общата стойност на проекта всъщност се оценява на 16 милиарда.

Тръбата ще преминава по дъното на Черно море от станция "Руска" в гр. Анапа и ще стига до Варна в България. Тонко Фотев - почетният консул на Русия в Бургас коментира : "За България проекта е много изгоден, тъй като няма да има транзитни страни и същевременно транзитни рискове. По последни данни от Европа - търсенето на газ е осигурено и проблеми не се очакват, а при необходимост Газпром дори може да увеличи добива с 20-30 процента, което означава над 600 милиарда кубически метра".

Той каза още, че недостигът на енергоресурси в европейските страни нараства, а алтернативната такава енергия е прекалено скъпа. "Не е учудващо, че през първите шест месеца на 2013 година, доставките на газ за Европейски страни са нараснали с 12 процента, а специално за Италия - 3 пъти.

Според Специалисти и експерти - проекта ще осигурява директни доставки към страните, което намалява зависимостта от Украйна и припомнят, че като транзитна страна за газовите потоци, тя не веднъж е опитвала да диктува свои условия на руската компания Газпром.

+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

новини бг 8541840667272615127

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item