stoineff

1 834 243 са допълнителните средства, които МВР е изхарчило за протестите

полиция и протестиращи 1 834 243

София. Общият размер на извънредните разходи на МВР по охрана на гражданските протести в София в периода 14 юни – 27 ноември 2013 г. е 1 834 243 лв.


 Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова относно размера на средствата, осигурени от бюджета на МВР за охрана и опазване на обществения ред около сградата на Народното събрание през последните пет месеца, считано от 14 юни 2013 г.

 „Повече от 5 месеца Народното събрание работи при безпрецедентни мерки за сигурност, ангажирани са стотици служители на МВР, специализирани автомобили и техника. Какъв е броят на ежедневно ангажираните служители, специализирани автомобили и техника за опазване на обществения ред от 14 юни 2013 г. и какви средства са отделени за това?”, попита Атанасова.

Йовчев отговори, че в изпълнение на изискванията на инструкция на МВР всеки ден от 14 юни 2013 г. в СДВР се утвърждава план. Броят на ангажираните служители се променя в зависимост от обстановката. Сложната обстановка обосновава необходимостта от командироване за охрана на протестите в София на служители от различни области на МВР – тяхната численост е между 20 и 500 служители в различните дни. Между 14 юни и 27 ноември 2013 г. за охрана на гражданските протести в столицата са били командировани общо 7927 служители от 27 областни дирекции на МВР в цялата страна. Стойността на положения от тях извънреден труд е в размер на 234 882 лв. Към тази сума се добавят и допълнителните разходи за обезпечаване на протестите от служителите на СДВР.

 Към 27 ноември 2013 г. тези допълнителни разходи са били в размер на 1 599 361 лв.

 В тази сума са включени средствата за реално положения извънреден труд на служителите на СДВР, както и средствата за горива, светлоотразителни жилетки, скоби и др. Общият размер на извънредните разходи на МВР по охрана на гражданските протести в София в периода 14 юни – 27 ноември 2013 г. е 1 834 243 лв. В СДВР начисленият труд за юни, юли и август е изплатен, уточни министърът.

„Стана ясно, че около 2 млн. лв. са изхарчени, за да се опази властта. 7000 български полицаи се използват за жив щит срещу мирно протестиращите български граждани. Стана ясно, че в страната няма униформени полицаи, които да работят по областните дирекции на МВР в страната. Стана ясно, че едно предложение от 14 юни провокира 2 млн. лв. на българския данъкоплатец да бъдат изхарчени. Стана ясно, че българският народ сам е заплатил за това вие да бъдете на власт”, коментира Атанасова.

Йовчев отговори: „Няма да вляза в тона и да отговарям на внушенията, които направихте. До момента е имало командировани 7900 души, това не означава че са ангажирани непрестанно в охрана на протестите. А информацията ви за това, че застояват прокурорски преписки по бюрата и приемните са празни и не се обработват сигнали на граждани може би касаят един друг период, който не е свързан с нашето правителство”.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Политика 4853394880869708743

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item