stoineff

HARP проучва произведения на изкуството, насилствено отнети от нацистите

колекцията на Корнелиус Гурлит

1428-те произведения на изкуството от колекцията на Корнелиус Гурлит трябва да бъдат задълбочено и прозрачно изучени.

 Необходимо да се определи историята на всеки предмет от съкровището, открито в Мюнхен. Това ще позволи да се определи, кои творби попадат под определението „произведение на изкуството, насилствено отнето от нацистите”.
Ори Зет Солтес - съосновател на проекта „HARP”, целта на който е реституция на произведенията на изкуството, откраднати от нацистите от техните жертвите, в интервю за „Гласът на Русия” каза:

- „The Holocaust Art Restitution Project”, съкратено „HARP”, 

разследва произхода на произведенията на изкуството, иззети от собствениците им по време на Втората световна война, особено по време на Холокоста. Отделно направление се занимава с творбите, които са се оказали в ръцете на нацистите и след това са стигнали до други хора, както и с тези, които са били насилствено отнети от законните им собственици. Ние се занимаваме с изследвания за всички, които се обърнат към нас - понякога е по искане на музеите, а понякога и за частни лица.

Да се върне творбата на собственика й може да отнеме година, но най-често 3-5 години. Всеки случай е уникален. Например, работихме по поръчка на Музея за изящни изкуства в Сиатъл през доказателството, че принадлежащата им картина на Матис първоначално е била открадната от френския колекционер Пол Розенберг, починал през 1958 година. До края на живота си той се опитвал да намери картините си и ние трябваше да докажем, че той така и не си ги е върнал. Отне ни около година, което е много бързо. Но тогава имахме много документи.
Оправдава ли се вашата работа?

- Ние сме организация с нестопанска цел, едно време се опитахме да получим пари от фондове, за да можем да работим безплатно, но идеята не беше успешна. Сега ние работим за своя сметка, сътрудничим с две адвокатски кантори в Ню Йорк и Вашингтон, които предоставят услугите си по тези въпроси безплатно, затова юридическите консултации за клиентите са безплатни.
Ако говорим за намереното съкровище в Мюнхен, ще ви бъде ли интересно да се заемете с него?

- Ние може да внесем значителен принос за решаване на проблема с идентифиирането на 1428-те картини от колекцията на Гурлит, но засега не сме получили покана за сътрудничество. Нашата роля в момента се ограничава с това, че ние накарахме Германия да разкаже за находката - произведенията бяха намерени отдана, макар и съвсем случайно, но за съкровището просто се мълчеше.
Корнелиус Гурлит каза онзи ден, че всички открити картини са негова собственост, и не смята да ги даде. До колко са обосновани тези негови изявления?
- Той може законно да е получил картините от баща си. Баща му може да ги е купил официално и законно. Тогава е нужна експертна комисия, която да потвърди това. В този случай, никой няма да има право да притеснява Гурлит. Но ако се окаже, че някои от пазените от него картини са откраднати, тогава той няма да има нито юридическо, нито морално право да задържи тези произведения.

Олга Канорская

+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Любопитно 1579252585316999389

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item