stoineff

Управление на онлайн репутация ONLINE REPUTATION MANAGEMENT (ORM)

Управление на онлайн репутация ONLINE REPUTATION MANAGEMENT (ORM)
Добрата онлайн репутацията може да повиши приходите на вашия бизнес, както и да утвърди качеството на
продукта, или марката Ви.

След като Google наказа много SEO специалисти и изхвърли от SERP- а оптимизираните от тях  корпоративни сайтове и онлайн магазини, бизнесът постепенно започна да оттегля доверието си от подобен вид услуги. В България това се случи изключително бързо тъй като доста спамери, които наричаха себе си SEO експерти, излъгаха очакванията на клиентите си и злоупотребиха с парите им.

 Разбира се хората, които се занимават с маркетинг и реклама веднага дадоха алтернативата - ONLINE REPUTATION MANAGEMENT (ORM), или на български "Управление на онлайн репутация" .

 Google напоследък налага тенденцията търсачката да извежда на челни позиции не само качествено и харесвано съдържание, но то да е от Силни брандове (Марки) и публикувано от утвърдени автори с добро име и репутация онлайн. Така ORM вече е задължителен за всеки бизнес, или личност  представени в Интернет по един, или друг начин. 

ORM има една основна цел - изграждането на положителен имидж. Управлението на репутацията на практика е - управление на информацията. Лошите публикации, отрицателните блогове, ужасните признания в популярни форуми, измамните твърдения и коментари, потенциално могат да сложат край на всеки бизнес, който има нужда от силно представяне в Интернет. Понякога дори за добрите хора и добрите компании в жълтата преса се пишат неверни неща и това е лошо, защото негативната онлайн репутация може да засегне приходите и печалбата Ви.

Как работи на практика  ORM?


Идентифициране и проучване на заинтересованите страни (клиенти, бивши служители, преса, индустриални лидери, конкуренти.)

Провеждане на одит на репутацията - основно претърсване, социални мрежи, портали, видео форуми, блогове и всякакви негативни мнения и оценки.

Подобряване на вашите онлайн активи - трябва да притежавате минимум 100 уеб страници, свързани с вашето име,  вашата компания, или продукт.

Определяне на целите. За да се създаде стратегията - адрес на бизнеса, сайтове за контакт  и т.н.

Прилагане на план за действие.

Мониторинг на  онлайн репутация - сканиране на Интернет редовно за ново съдържание. Категоризиране на всички свързани с вас публикации на добри и лоши.

SEO vs ORM
Всекидневното сканиране на онлайн пространството е един от най - важните критерии за успех в ORM

Най важното: Укрепване на вашата онлайн репутация (ONLINE REPUTATION MANAGEMENT (ORM)


Ето няколко съвета, които можете да изпълните сами, ако разполагате с необходимото време:

- Задължително присъствие в социалните мрежи. Facebook,  Twitter, Google+  влияят все повече и по - силно на онлайн потребителите. Ако бизнеса ви е представен правилно, вие би трябвало да следите обратното връзка с клиентите си и да отговаряте, честно и коректно на обвиненията и въпросите, които възникват.

- Важно е да  използвате тематичните форуми за вашия Бранд. Там често вашите клиенти се допитват до специалисти в областта (отново отговаряйте честно и излизайте винаги с името си.) Ако чрез профила във форума ви представя някой друг е важно това да е ясно и точно казано.


 - Използвайте Google Alerts за и откривайте ключовите думи, които ви интересуват – ваша услуга, вашето име, или други думи от които зависите вие и компанията Ви. Абонирайте се и получавайте редовно информация. Така ще бъдете наясно както с конкуренцията, така и с всичко, което се публикува по темата, която ви интересува.

- Веднага щом прочете негативен материал   за бизнеса Ви, се включите в дискусия, или напишете имейл.  Задължително трябва да се представите. Знайте, че и друг ще прочете това и отново вероятността да е недоволен от Вас е голяма. Така, че предложете решение, алтернатива, или каквото е необходимо, за да се изясни казуса. Ако вие сте виновен дайте компенсация. Ако сте обвинени несправедливо се аргументирайте така, че да не остане съмнение у хората, които ще четат и в бъдеще - не оставяйте въпроса неприключен и следете редовно публикацията и коментарите. Може да се появи и друг недоволен.

- Старайте се винаги да разберете причината за оплакване, ако успеете да разрешите проблема на човека който е недоволен ще оставите чувството, че се грижите за клиентите си, а това е важно, за да Ви вярват хората.

Разбира се всичко написано по - горе е примерно. Както всеки човек има определена индивидуалност така и всеки бизнес се нуждае от лична онлайн репутация, която да носи позитиви на целия бранд. Онлайн репутацията (ORM) Ви трудно би могла да се разгледа отделно от цялостната визия на вашия бизнес. Важното, което можете да получите от силното и качествено онлайн представяне е стабилизиране и доверие във вас и вашата марка, както онлайн, така и офлайн.

Ако искате да направим интервю с вас по тема, която се отнася до вашия бизнес, моля използвайте формата ни за контакти. 

Ако имате нужда от прес съобщение, или ПР статия, която дава повече яснота около определен ваш продукт, или услуга не се притеснявайте и питайте и аз ще ви отговоря.

С уважение: Даниел Стойнев

+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

реклама 337116114609799076

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item