stoineff

50 лева помощ за отглеждане на второ дете и запазване на 35-те лева за първо



50 лева помощ за отглеждане на второ дете и запазване на 35-те лева за първо - това гласува окончателно парламентът с приетите текстове от бюджет 2014.

 За децата с увреждания сумата става 240 лв.


От 270 на 340 лв. - колкото е новата минимална работна заплата, се увеличава обезщетението за безработица на съпруги на военните по предложение на ГЕРБ. Държавните служители ще работят за минимум 360 лв., а най-ниското ниво в МВР, ДАНС и при военните става 376 лева. 240 млн. - с 40 млн. над предвиденото, се заделят за ваучери за храна.

След четири дни дебати до тъмно бюджетът не беше довършен и вчера. Приемането му ще приключи идната седмица. Трикът с поименни проверки, реплики, дуплики и поетапно удължаване на заседанието в четвъртък до полунощ проработи - протестиращите отвън премръзнаха и се разотидоха въпреки опитите си да се постоплят около три запалени кофи за боклук и две пейки. Финансовият министър Петър Чобанов, който сам представляваше кабинета по време на дебатите, предизвика смях сред журналисти и депутати, когато около 20 ч тръгна да излиза от сградата. На въпрос "Къде отивате" отвърна: "Е, как къде - не ми се качва пак в белия автобус." След около половин час Чобанов се върна и зае мястото си в залата.

Докато отвън протеста озвучаваше песента на Веселин Маринов "Нашата полиция ни пази", мнозинството увеличи издръжката на Националната служба за охрана и на Националната разузнавателна служба съответно с 2 и с 1 млн. лева спрямо първоначалното предложение. Бюджетът на ДАНС бе определен на 112 247 000 лв. - с 24 млн. лв. повече от т. г. Сумата обаче още преди това бе извадена от издръжката на МВР.

При гласуването на парите за икономическото министерство пък стана ясно, че МС може да променя сметката през годината, ако възникне допълнителна потребност от разходи по изваждането на ядрени съоръжения и отпадъци. Условието обаче е това да не влошава салдото по бюджета.

"За пръв път от 5 г. парите от здравни осигуровки ще отиват само за здраве. И за пръв път няма да има прехвърляни дейности от министерството към фонда, който работи с пари на здравно осигурените български граждани", увери шефката на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер.

За отбрана и сигурност догодина са заделени с 60 млн. повече - общо 1 млрд. лв. Малко преди полунощ бе одобрена и общата субсидия за общините - 1 988 198 800 лв.
Вчера пък депутатската ваканция бе спасена с извънредни заседания на 9 и 10 декември (понеделник и вторник). По план НС трябва да се разпусне от 21 декември. Миналата вечер парламентарният шеф Михаил Миков заплаши, че ако се наложи, ще предложи заседания и в съботни и неделни дни. До ваканцията трябва да се приемат промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, закона за здравното осигуряване, в Кодекса за социално осигуряване и да се гледа наново законът за чужденците, след като ветото на президента върху промените в него не бе преодол
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Политика 7574661558628348426

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item