stoineff

Чакъра е бил взривен след като бил вече мъртъв

Димов-Чакъра показа, че той е бил взривен

Разследването на обстоятелствата по делото на Тодор Димов-Чакъра показа, че той е бил взривен, след като е бил вече мъртъв, в стаята, където е намерен трупът, има незасегнати мебели, докато той е напълно изгорял. 

Ако тези факти се потвърдят, значи има извършено престъпление и ще има обвиняеми, заяви пред Би Ти Ви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Заместник-главният прокурор потвърди, че убийствени манипулации са маскирали смъртта на Чакъра преди десет години като самоубийство. Той е бил взривен с граната и запален, за да бъдат заличени следите от унищожението му. Сарафов все пак заяви, че все още няма заключение на експертизата. Междинните резултати от ексхумацията дават извод, че осколките са проникнали в тялото му отзад, което изключва напълно версията за самовзривяване.

Тези междинни експертизи дават основание да смятаме, че той е бил взривен. В стаята, където е било тялото на Чакъра, има мебели, които не са били изгорели, а трупът е изгорял. Това навежда на мисълта, че някой го е запалил, уточни Сарафов. Не мога да се ангажирам с окончателно становище все още, подчерта заместник-главният прокурор.

"Моята лична оценка е, че ако тези факти се потвърдят, има извършено престъпление. Възможно е да има и наказателно производство по това дело", каза още Сарафов.

През декември 2003 година Чакъра бе обстрелван с гранатомети във вилата си край Харманли, където се беше барикадирал, за да не бъде отведен в затвора. Той бе обграден от над 100 души от МВР, включително 30 барети. Бойко Борисов, който тогава беше главен секретар на МВР, пристигна на място, за да ръководи лично операцията, разпореди по Чакъра да бъдат изстреляни 15 снаряда с гранатомети РПГ-7.

През миналата година Европейският съд по правата на човека осъди България за нарушаване правото на живот на Димов. След осъждането Борисов каза, че не се чувства отговорен, въпреки че по делото държавата плати 50 000 евро на наследниците на Чакъра и близо 5000 евро за разноски по делото.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Политика 3025113633057763619

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item