stoineff

Забрана на електронните цигари в Ню Йорк

Забрана на електронните цигари в Ню Йорк

Докато в България все още тече дискусия "За и против, тютюнопушенето на обществени места и заведения" в Ню Йорк беше въведена забрана електронните цигари, съобщиха ИТАР-ТАСС и Ройтерс. 

Общинският съвет на най-многолюдния град в САЩ взе решението с 43 гласа „за” при 8 „против”. Утвърждаването на мярката от напускащия поста кмета Майкъл Блумбърг, който е отявлен противник на тютюневия дим, е формалност.

Забраната на електронните цигари е поредното решение, което се вписва в строгия курс на борба с тютюнопушенето, наложен в Голямата ябълка от Блумбърг. Критиците на кмета го осмиват, че се превръща в „бавачка” на най-многолюдния американски град, като припомнят, че освен тютюнопушенето е забранил още транс мазнините и се опитва да включи в черния списък и напитките с добавена захар.

Статистиката сочи, че броят на пълнолетните нюйоркчани, които пушат, е намалял от 21,5% през 2002 г., когато Блумбърг бе избран за кмет, до 14,8% през 2011 г. 120 дни след като градоначалникът подпише нормативния акт за забрана на електронните цигари, пушенето на такива вече няма да бъде разрешено на обществени места като плажовете, парковете, ресторантите и офис сградите.

Председателят на Общинския съвет Кристин Куин, която е вносителка на предложението, заяви на пресконференция, че използването на електронни цигари заплашва да подкопае прилагането на законите против тютюнопушенето, тъй като може да „направи отново нещо нормално” пушенето на обществени места.

Дебатът за плюсовете и минусите на електронните цигари освен това далеч не е утихнал.

Електронните цигари се смятат за безвреден аналог на обикновените цигари. Според производителите, те не съдържат канцерогени и пушачът вдишва само чист никотин и нищо повече. Технологичният заместител на тютюна дори се разглежда като средство за отказване от тютюнопушенето.

 В същото време, според някои учени, електронната цигара не е толкова безвредна и дори може да доведе до по-голяма зависимост, отколкото обикновената.
Поддръжниците на законопроекта смятат, че тази мярка е в защита на човешкото здраве и ще помогне за предотвратяване на разпространението на тютюнопушенето сред подрастващите.
В същото време, много пушачи на електронни цигари са разочаровани от приемането на този законопроект. 
"Сега хората, които се опитват да откажат цигарите с помощта на електронни цигари, трябва да излизат на улицата и да застанат до истинските пушачи", възмущава се нюйоркчанин.

Три американски щата - Юта, Северна Дакота и Монтана - вече наложиха забрана на използването на електронни цигари навсякъде, където тютюнопушенето не е разрешено.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 218990159307194696

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item