stoineff

Батерия за телефон в която протича ядрена реакция може да работи 20 години

 atomna bateria Атомна батерия

Напоследък се забелязва тенденция към създаването на малки по размер батерии, които да ползват като гориво за протичане на ядрената реакция на радиоактивния елемент тритий.


Този елемент не е опасен за организма на човек, с изключение на случаите в които бъде вдишан като газ.

Това е и причината да не се използва тритий в атомните електроцентрали.

Учените успяват да създадат атомни батерии, които са екранирани и изолирани, а измерванията на излъчваната от тях радиация показват нива от около 25 миликюри, които специалистите считат, че въобще не са опасни за човешкия организъм.

Атомните батерии изглеждат като неголеми чипове и могат да отдават електрическа мощност от 0,8 до 2,4 nW (нановата) в продължение на 20 години. Изходното напрежение варира от 0,8 до 2,4 V в зависимост от модела. Температурният диапазон на работа е също много широк - от -50 до +150 градуса Целзий, издържат на големи промени в налягането и на силни вибрации.

атомна батерия - NanoTritium

Производителите на батерията NanoTritium ™ - City Labs - твърдят, че те са единствената компания, която може да я предостави на крайния потребител без никакво специализирано радиологично обучение, или обременителни регулаторна документация.

Обявена е и цената на тези батерии - 124 американски долара за една бройка. Цената не е малка, но батерия, която може да захранва мобилно устройство в продължение на 20 години впечатлява.

Още за атомните батерии: Термините атомна батерията , ядрената батерията , тритийева батерията и радиоизотопен генератор се използват за описание на устройство, което използва енергия от разпадането на радиоактивни изотопи за генериране на електричество . Подобно на ядрените реактори, които генерират електричество от атомна енергия, но се различават по това, че не се използва верижна реакция . В сравнение с други батерии, те са много скъпи, но имат изключително дълъг живот и висока енергийна плътност, и така те се използват главно като източници на енергия за оборудване, което трябва да работи без надзор за продължителни периоди от време, като например космически кораби , пейсмейкъри , подводни системи и автоматизирани научни станции в отдалечени части на света.

Ядрената технология на батериите започва през 1913 г., когато Хенри Мослей първи демонстрира бета клетката . Сектора получава значително по-задълбочени изследвания  през 1950-те и 1960-те години. През 1954 RCA създават малка атомна батерия за малки радиоприемници и слухови апарати.

Батерии, използващи енергията на радиоизотопен разпад, който да осигури дълъг живот и мощност (10-20 години) са разработени на международно ниво. Техниките за преобразуване могат да бъдат групирани в два вида: топлинни и нетоплинни.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Технологии 1170753761109903826

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item