stoineff

Бил Гейтс предрече: През 2035 г. няма да има нито една бедна държава

bill gates interview
Повечето хора се фокусират върху негативните новини и това им пречи да видят напредъка който са постигнали,
казва още Бил Гейт в интервю за Bloomberg

В началото на тази седмица се случи нещо интересно. Бил Гейтс даде специално интервю за Блумбърг. Милиардерът и основателт на Microsoft, каза, че до 2035 г. няма да има нито една бедна държава в света.

 Прогнозата беше направена от ежегодното послание на благотворителната фондация „Бил и Мелинда Гейтс”, и беше отбелязан в почти всички световни агенции и медии.

Според него е мит твърдението, че тези страни не е възможно да станат богати. „Аз съм достатъчно оптимистично настроен за това и искам да направя прогноза. През 2035 година почти няма да има бедни страни по света”, каза Бил Гейтс.


"Всичките държави в Южна Америка, Азия и Централна Америка (може би с изключение на Хаити), както и крайбрежните страни в Африка, ще се присъединят към редиците на днешните народи със средни доходи", отбеляза Бил Гейтс.

Сред другите големи митове е, че спасяването на човешки животи води до пренаселеност. "Това може и да не е особено логично, но страните с най-много смъртни случаи са и тези с най-бързо растящите популации в света", посочи милиардерът.

„Ако трябва да бъдем точни, аз имам предвид, че през 2035 г. практически нито една страна в света, дори като се отчита инфлацията, няма да бъде толкова бедна като 35-те държави, които Световната банка днес причислява към страните с най-ниски доходи”, посочва Бил Гейтс.

Той смята, че през 2035 г. всяка държава по света ще може да се причислява към държавите със средни доходи или към богатите страни. Според Световната банка за ниски доходи се смятат тези под 1038 долара, а за средни от 1036 до 4085 долара.

Въпреки, че много съвременни икономисти биха се изсмели на подобна прогноза, тя не е лишена от съдържание. Защо? Ето  три мои предположения:


1. Световният прогрес се движи с безумно високи темпове. 

Повечето от нас помнят, черно белите телевизори, а бабите ни с възторг разказват за първите радиоизлъчвания. Сега всеки носи компютър и телевизор в джоба си, а информацията се разпространява със скоростта на случването и. В реално време. Все по - трудно е да бъдат манипулирани хората и държани в неграмотност и невежество. Няма да се връщам с 200 години назад в историята на човечеството за да доказвам тезата.

2. Бедните страни (една от които е България) се развиват, заради евтиния пазар на труда. 

Разбира се в свят, в който основните стоки се търгуват на една и съща цена (петрол, зърно, захар,месо) е въпрос на време и труда на хората да започне да се оценява еднакво навсякъде. (В момента големите компании изнасят кол центровете си в страните, в които плащат по - ниски заплати на служителите си, България, Индия, Тайван, Тайланд. Служителите, които работят там обаче често са високо квалифицирани и скоро  в сектора ще има недостиг и изравняване на възнагражденията - какво да се прави светът вече е малък. Същото може да се каже за продавачка в международна верига хипермаркети, лекари, учители, полиция и т.н. ). Въпрос на време е на всякъде по света за една и съща работа да се плаща еднакво и Бил Гейтс го е видял. Вероятно няма и механизми, които да спрат този процес.

3. Високите технологии и генното инженерство ще решат проблемите с липсата на храна и вода,

 енергията ще може да се добива от възобновяеми източници на ниски цени, което ще позволи на хората да живеят по - добре. Въпреки прогнозите на песимистите, че прогреса ще унищожи човечеството, малко вероятно е това да стане - напротив.

Помислете! Кой може да попречи на хората да престанат да живеят в мизерия и глад?

+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

новини 2677594509603970103

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item