stoineff

АБВ срещу БСП - Първанов стартира официално проекта си

Снимка: Агнес Асенова Георги Първанов стартира проекта си АБВ

Георги Първанов рестартира АБВ -  проекта - "Алтернатива за българско възраждане" и съобщи, че в коалиция с него ще нарежда паралелно своя собствена листа за европейските избори през май.

 Днес в НДК да чуят думите на бившия президент дойдоха бивши министри и знакови фигури от левицата, които го подкрепиха още при създаването на АБВ през 2010 г. проф. Борислав Борисов, Ген. Михо Михов,   Николина Чакърдъкова, Весела Лечева, червени кметове, общинари и спортисти застанаха край Първанов.

Първанов каза, че нямал намерение да прави нова партия, нито да цепи БСП. Искал само да разтревожи партията, акт, който отлагал няколко години. " АБВ е пушката, която ще гръмне в третото действие"
Последните събития в страната  подтикнали  Първанов да извади оръжието и да подготви удара.

„Длъжен съм да поясня защо беше замразен този проект. Чуха се много гласове, преди всичко от ръководството на БСП, че Първанов създава този проект, за да отслаби БСП. Добре, сложихме АБВ на трупчета. Междувременно през тези три години се проведоха три избора, които БСП загуби тежко. Загуби ги не защото някой е взел от силата на партията, а заради слабостта на ръководството на БСП", отбеляза Първанов.
Георги Първанов


От липсата на конкуренция никой не печели - нито левицата, нито България, нито българската политика.

„Националната гражданска инициатива ще е базата, върху която ще градим своята политика в следващите избори. Ще използваме коалиция от партии за европейските избори", каза Първанов. Той заяви, че няма да каже имена на партньори, заради натиск, който е налице.

"Никой няма намерение да напуска БСП. Нещо повече - ние отхвърлихме възможността за създаване на нова партия. Ще се борим срещу лъжепатриотизма. Ще се опитаме да осмислим автентичния български патриотизъм, неговите съвременни измерения", отбеляза Първанов.

Бившият президент не разкри имената на евентуалните си съюзници за листата, която чертае и с която се надява да отнеме гласове от БСП. Не отрече, че води разговори и с бившата депутатка на БСП Татяна Дончева, но нямало да е драма, ако не успеят да се коалират. В залата в НДК обаче имаше и няколко нейни сподвижници.

За прогнозата за евроизборите


Водач на листата на Първанов, очаквано, ще е евродепутатът Ивайло Калфин, който вече хвърли оставка като шеф на родните социалисти в Европейския парламент. Най-вероятно списъкът с кандидатите за място в институцията на Първанов и партньорите му ще е готов в края на февруари - началото на март. На въпрос на "Всеки ден" какъв успех се надява да постигне в процентно изражение, бившият президент обяви, че нямало да се ограничава с конкретни числа сега. "Сега най-активно срещу нас говорят онези социолози, които ми отредиха четвърто място на изборите за президент през 2001 г.", отсече той.

Бил оптимист за резултата на паралелната му листа. "Ако действително се окажат прави, онези които прогнозират, че не можем да хванем и процент, защо е цялата тази истерия", попита Първанов. И обяви, че той и партньорите му щели да постигнат достатъчно добър резултат, за да докажем, че сме най-перспективни. Калфин пък добави, че имал подкрепа и сред колегите си в Европарламента, и сред левите симпатизанти у нас. "Не се лаская, но и да ги получавам от опонент не е престъпление", обяви той в отговор на въпрос на "Всеки ден" дали се гордее от похвалите по негов адрес, които бившият премиер Бойко Борисов не пести в последните дни.

За отношенията с Борисов


Бившият президент обяви ГЕРБ за основен опонент на движението му "Алтернатива за българско възраждане" - АБВ, въпреки разкритията за тайни договорки с Борисов. Другите са ни конкуренти, заяви той. Бившият президент се впусна в обяснения, че проблемите на България не могат да се решават по пътя на политическата мъст и с търсене на реванш, защото страната ставала заложник на това лично противопоставяне.

За приоритетите на АБВ и бъдещите съюзници


Някогашният шеф на Столетницата увери, че никой нямал намерение да напуска БСП. Ние отхвърлихме възможността за създаване на нова партия, каза той. Експрезидентът обяви за ключов акцент в работата на АБВ социалната политика. Искам да видя системна социална политика, не отделни действия, подчерта той. Като основен приоритет обаче той посочи възраждането на икономиката, а след това и борбата с демографската криза. Той не смятал, че ще бъде изключен от БСП, защото имало и други начини за политически репресии, освен сталинистките методи. Първанов обяви и че нито един от подкрепящите проекта му и предстоящата евролиста бесепари нямало да се откажат от партията и да се опитват да я цепят. В същото време обаче щял да излезе от партийното говорене и да търси съюзници и в центъра на политическата карта. Пак в името на съединението за националните теми, той даде да се разбере, че е готов на диалог с всички. На въпрос на "Всеки ден" дали има подкрепата на представители на правителството на Пламен Орешарски, Първанов бе категоричен: "Няма да дърпаме министри, защото целта ни не е да разклатим властта".

За финансирането на предизборната кампания


Как ще финансира предизборната кампания на Ивайло Калфин и останалите в списъка с кандидати за Европарламента, Първанов не посочи точен отговор. Но увери, че щяла да е абсолютно прозрачна. Разчитал основно на дарения от симпатизанти, за които щял да открие съвсем скоро и банкова сметка. Първанов заигра на социалната струна, като обяви, че не си пазел касовите бележки от бензиностанциите, от които си купувал сандвичи при обиколките в страната. От думите му стана ясно, че ги финансира с лични средства. "Аз един бизнесмен не мога да срещна, с когото да се ръкувам, вие ме питате дали олигарси стоят зад мен", разлюти се бившият президент. Иначе си бил надвил масрафа и стигнал всички върхове в политиката. "И да спечеля, и да загубя, пак ще отида да копая лозето на габровски", каза още той.

За участието на Калфин в евровота


Калфин пък увери, че целта му не била да стане пак евродепутат и не се решил да заеме челното място в алтернативна лява листа от разочарование, че имал малко номинации в бесепарските структури. Той определи досегашната си работа в Страсбург и Брюксел като успешна. Искал обаче да работи за връщане на доверието в институциите. "Преходът не бе успешен, защото доведе до голяма бедност и сривове в икономиката", анализира бившият външен министър. Обяснението му за това било в криволичещия път, по който страната се движела. Той също намеси темата за националното съгласие, като обяви, че нямало и 3 приоритета, по които всички да се обединят. "Е, освен любимия - да се репчим на Македония, което не е и политика", отсече Калфин.

Той съобщи, че е пратил писмо в червената централа на "Позитано" 20 за спирането на целия процес по номинирането му от БСП за евродепутат. Монтанските социалисти вече го посочиха като първи техен избор за листата. Той обяви, че не се чувствал предател, изоставяйки Столетницата. Не се и обиждал от подобни определения. Първанов пък обяви, че предатели са само онези, които подменят вота на избирателите.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Политика 624310232697836302

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item