stoineff

Албатрос(Diomedeidae)

Албатрос
Албатрос - Снимка: National Geographic

Един албатрос по време на полета може да бъде грандиозна гледка. Тези пернати гиганти имат най-дългия размах на крилете от всички прици - до 3,4 метра!

 Странстващият албатрос е най-големият от около две дузини различни видове. Албатросите използват своите страшни криле да се вози на океанските ветрове, а понякога и да се плъзгат в продължение на часове без почивка или дори един размах на крилата им. Те също плуват на повърхността на морето, въпреки че това е положение, което ги прави уязвими за водни хищници. Албатросите пият солена вода, както правят и някои други морски птици.

Тези дълголетни птици живеят до 50-годишна възраст. Те рядко се виждат на земята и се събират само да се размножават, през което време те образуват големи колонии на отдалечени острови. Чифтосването двойки произвеждат единствено яйце и се редуват да се грижат за него. Младите албатроси могат да летят в рамките на 3-10 месеца, в зависимост от вида, но след това напускат земята зад за около пет до десет години, докато самите те достигнат полова зрялост.

Албатросите се хранят предимно с калмари, или риба, но са познати на моряците, тъй като понякога те следват корабите с надеждата за хранене на подаяния или боклук.

Някои видове албатроси са силно избивани заради перата им, които са били използвани в производството на дамски шапки. Албатросът е важен и за ловците на северните морета. Разкопките на инуинските и ескимоските селища разкриват много кости на албатроси и учените предполагат, че птиците са били важна част от човешката диета в региона.

+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Любопитно 2156665135862413578

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item