stoineff

4.3 по Рихтер разтърси Великобритания

Земетресение в Англия

Земетресение с магнитуд 4.3 беше регистрирано в Обединеното кралство. Това съобщи за "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, бивш ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).


На територията на Обединеното кралство, състоящо се от четирите страни Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, годишно се регистрират стотина земетресения. От тях само една пета се усещат от хората. Регистрират се и стотици земетресения, станали някъде по света. Обединеното кралство е оборудвало над 100 станции за извършване на сеизмологични наблюдения на своята територия.

Следват анализи с цел да се изясни нивото на земетръсния риск в Кралството за предприемане в строителството на адекватни противоземетръсни мерки.

Вчера след обяд, на територията на Бристолския канал, където граничат Англия и Уелс, стана земетресение с магнитуд 4.3 по определенията на Евро-Средиземноморския център (върху илюстрацията епицентърът е показан със звезда), съответно 4.1 според Британската геоложка служба в Единбург. Според дълговременни наблюдения, земетресение с такава сила се появява в Обединеното кралство през 6-8 години.

Това е сходно на положението в България. Интензивността в селищата Комб Мартин, Илфракомб, Барнстапъл до около 25 км на юг от епицентъра е била от пета или пета-шеста степен по 12-степенната скала според описанията на свидетели; оказва се, че тя спада твърде бързо с увеличаване на епицентралното разстояние.

На север от епицентъра в Рейнолдстон, Нютон, Мамбъл, до около 35 км, интензивността е от пета степен, като има единични свидетелства дори за ефекти от шеста степен в Суансии (задвижване на цялата къща и загуба на равновесие). На епицентрални разстояния от 70-80 км силата на въздействието е с интензивност под четвърта степен. Земетресението е усетено на разстояния до около 200, дори 250 км в източна посока; изключение прави Лондон, на около 270 км от епицентъра, с показания за усещане. От земетресението няма повреди. Станалото вчера земетресение е най-силното в региона след земетресение с магнитуд 3.6, станало през май 2001 година близо до Хартланд Пойнт.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 7841934080651501637

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item