stoineff

Янукович: Победа над кого? Над украинския народ?



Бившият президент на Украйна Виктор Янукович даде първата си пресконференция след свалянето си от власт.


В изказването си той заяви, че президентските избори, които са насрочени за 25 май в Украйна, са незаконни и затова няма намерение да участва във вота.
Янукович, който продължава да се смята за законен президент на Украйна, заяви още, че Върховната Рада е нелегитимна. „Смятам, че Върховната Рада е нелегитимна и както и преди мисля, че неизпълненото споразумение, което бе подписано с опозицията, би могло да успокои в значителна степен ситуацията в страната и да даде началото на законен процес за разрешаването на политическата криза в Украйна. Това ще бъде изход от бездната, в която ни тласнаха радикалите”, заяви Янукович.

По неговите думи последните решения в украинския парламент са вземани под натиск.
„Това е беззаконие, терор, безвластие и хаос. Това са безпрецедентни решения, които са вземани в парламента чрез насилие над депутати, сплашвания, замеряния с камъни. Парламентът гласува под натиска на силовите структури и терористите от Майдан. Те се наричат „кабинет на победата”. Победа над кого? Над украинския народ? Трябва да бъде съставено правителство на националното единство, за каквото сме говорили”, добави той.
Янукович посочи, че властта в страната е превзета от „млади националисти и неофашисти”, които представляват малцинство сред гражданите на страната. Той заяви, че не се смята за „свален от власт”, но обясни, че е бил принуден да напусне Украйна чрез заплахи. Янукович изрази намерението си да „продължи да се бори” за бъдещето на Украйна.

В изявлението си Янукович се извини на гражданите на Украйна за събитията в страната, като подчерта, че „не са достигнали сили, за да бъдат прекратени безредиците”. „Въоръжените хора трябва да напуснат улиците, трябва да бъде обезпечено нормалното протичане на живота на гражданите на Украйна”, добави той.

Напрежението в Крим е естествена реакция на узурпирането на властта и „извършения от бандити държавен преврат”, анализира ситуацията бившият президент. „Това, което става в Крим, е абсолютно естествена реакция на държавния преврат, извършен от бандити – в Киев властта бе узурпирана от шепа радикали”, заяви Янукович, като призова автономната република Крим да остане в състава на Украйна.

Той изрази намерение да се завърне в Украйна, когато бъде уверен, че няма заплаха за сигурността му. „Ще се завърна, когато условията го позволяват и когато получа гаранции за сигурността си от международните посредници”, заяви той.

Янукович каза още, че не се е срещал с руския президент Владимир Путин, но се е свързал с него. „Аз не съм се срещал с Владимир Путин. Говорих с него, след като попаднах на територията на Русия. Договорихме се, когато президентът на Русия има възможност, да се срещнем”, заяви Янукович.
Той разказа, че е попаднал на територията на Русия благодарение на патриотично настроени украински офицери.
„Те изпълниха своя дълг и помогнаха да запазя живота си”, добави той.
Янукович също така заяви, че не възнамерява да търси военна подкрепа от когото и да е.
„Каквито и да е военни действия в такава ситуация са недопустими. И аз не възнамерявам да търся военна подкрепа”, добави той.
Виктор Янукович заяви, че не е имал никакви контакти с представителите на западните страни, които гарантираха споразумението между него и опозицията за урегулиране на ситуацията в Украйна, но този въпрос все още не е изваден от темите на деня.
„Не чух никакви предложения, нямахме никаква връзка. Не видях призиви или желание за преговори дори по телефона. Трябва да се срещнем, да обсъдим ситуацията. Въпросът не е премахнат от дневния ред.
Уверен съм, че ще дойде време и истината ще възтържествува, по много въпроси, които се случват сега. Играе се ужасен театър, кървав сценарий с участието на терористи. И навярно този сценарий не е писан в Украйна”, заяви Янукович
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 5879713415392565022

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item