stoineff

Нови бури и дъждове очакват Великобритания





Десетки хиляди британци вече втори ден остават без електричество, докато като нова атлантическа буря се придвижва към Великобритания, която се бори с последствията от зимата с най-много валежи за последните 250 години.

Новите дъждове, снеговалежи и силни ветрове се очакват да връхлетят южните части на Великобритания в петък, два дни след като ураганни ветрове пометоха страната, причинявайки смъртта на един човек.

Очаква се през уикенда излязлата от коритото си река Темза да достигне най-високото си ниво за последните 60 години, създавайки нови проблеми за вече наводнените населени места западно от Лондон.

Британската агенция за околната среда предупреди, че още 1000 къщи се очаква да бъдат наводнени в резултат на новата буря, която ще връхлети Острова през уикенда.
В петък и в събота ще паднат валежи колкото за цял месец, в резултат на което наводненията, които вече принудиха 6000 семейства да напуснат домовете си, ще обхванат още райони по поречието на реките Темза и Северен, и в Южен Уелс.

Електрическите компании съобщиха, че продължават усилията за възстановяване на електроснабдяването на 56 000 домакинства, което бе прекъснато в резултат на бурята в сряда.
Усилията за ликвидиране на последствията от наводненията, в които са задействани 70% от силите на пожарната и спасителната служби, са най-мащабното им мобилизиране след Втората световна война.

Междувременно премиерът Дейвид Камерън заяви, че страната ще поиска финансова помощ от ЕС, за да се справи с наводненията, въпреки неговите обещания, че ще предоговори отношенията на Лондон с Брюксел и ще проведе референдум за членството на страната в съюза.

Само преди две седмици британските министри от консерваторите изключиха такава възможност, провокирайки обвинения от либерал демократите, че позволяват на антипатията на партията спрямо ЕС да измести нуждите на засегнатите от наводнения населени места. Въпреки това, Даунинг стрийт потвърди, че правителството „активно обмисля” да поиска помощ от фонда на ЕС за извънредни ситуации. Възможността да се поиска помощ от Брюксел е била обсъдена на заседание на комисията за кризисни ситуации „Кобра”, председател на която бе премиерът Дейвид Камерън. Министрите в момента установяват дали Кралството отговаря на стриктните критерии за получаване на средства от фонда. Островът може да претендира за повече от 100 милиона паунда, пише изданието.
Синоптиците обещават „нормалното зимно време” да се завърне през следващата седмица, което вдъхва надежда, че новото на водата може да започне да спада.
+Новини+Interview+daniel stoineff
-->

related

Свят 2028619189171608126

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item