stoineff

В къщата буре в Стралжа са живели три поколения

В къщата буре в Стралжа са живели три поколения

Старо буре от вино се превръща в къщичка от приказките с подръчни материали. Необичайната находка се намира в центъра на Стралжда и е една от най-големите атракции в района, показа репортаж на TV7.


70-годишният бай Георги не е кореняк стралджанец. През своя 40-годишен брак обаче е усвоил всички тънкости на местното винопропроизводство. Виждал е неведнъж как 11-тонна бъчва се пълни с гордостта на региона - мускатовата ракия. И когато местният Винпром решава, че част гигантските бурета вече не са му необходими, бай Георги взема едно от тях, за да го превърне в къщичка от приказките. Това се случва през 1977 г., когато се ражда синът му. В приказната къщичка са израснали децата и внуците му, там той посреща рождени дни и семейни празници.

От вътрешната страна бурето е изолирано с камъш, талашит и кори от яйца. Дървото добре изолира от студа зимата и от жегата лятото, разказва бай Георги. Неслучайно с приятели са осъмвали буквално в бъчвата.

"Амортизацията е само освежаване. Дървото е импрегнирано от алкохола. Когато се опитвах да направя прозорчетата и вратите металната бургия посиня. Просто не може да мине от другата страна на дъската. Те са шестсантиметрови дебели дъски от цер и понеже са импрегнирани с алкохол, станало по-твърдо от метал", споделя бай Георги, който искал да направи цял такъв комплекс в "Слънчев бряг". Идеята обаче не се осъществила. А след като видели новото предназначение на бурето, от Винпрома съжалили, че са изгорили останалите пет.

Семейният мир също понякога се дължи на бъчвата, казва бай Георги. Докато той отмаря в къщичката от приказките, жена му - леля Жана, гледа любимите си сериали вкъщи.

related

новини бг 596228551626303243

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item