stoineff

Лавров заяви в интервю, че Русия няма намерение да пресича границите на Украйна

Sergei lavrov interview

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров даде обширно интервю в предаването "Вести в субботу с Сергеем Брилевым" по руската телевизия „Россия” за руската външна политика и кризата в отношенията със Запада и Украйна.


В него руският външен министър каза, че Русия няма никакви намерения и интереси да пресича границите с Украйна.
„Ние нямаме абсолютно никакви намерения и интереси да пресичаме границите на Украйна. Ние само много искаме работата (по разрешаване на ситуацията в Украйна) да е колективна и тези безчинства, който западните държави се опитват да заметат под килима и да представят ситуацията в благи тонове и цветове, бяха прекратени, за да осъзнаят те своята отговорност”, каза той, коментирайки опасенията на Запада от ескалиране на ситуацията на руско-украинската граница.
Министърът на външните работи нарече абсолютно безнадеждни исканията на Запада към Русия да промени позицията си относно присъединяването на Крим.
„Може по същество да се разминават с нашето разбиране за ситуацията, може да не приемат решенията на Руската федерация, направени в отговор на вота на кримчани, подкрепен със зашеметяващо мнозинство от населението. Ние разбираме тази позиция, това е животът”, каза Лавров в ефира на телевизия ”Россия".
„Но да не се разбира реалната политика и абсолютно безнадеждните обръщения към нас с искане, в момент когато казахме,ч е ще приеме всяко решение на референдума, това е дипломатическа наглост или пълна дипломатическа несъстоятелност”, допълни той.
От думите му стана ясно още, че Русия няма никакви планове да създава военноморски или военни бази в чужбина, по примера на САЩ.
Коментирайки появилата се информация, че Русия планира да открие бази на Сейшелите, Виетнам, Никарагуа, Куба и Аржентина, Лавров каза: „Ние нямаме никакви планове за създаване на военноморски или военни бази в чужбина в смисъла, в който разбираме този термин”.
Отношение бе взето и по темата за Приднестровието.
Западът нагнетява атмосферата около Приднестровието, заобикаляйки с пълно мълчание фактическата му блокада от Кишинев и Киев.
„Случващото се около Приднестровието също се игнорира, там Кишинев и новите украински ръководители фактически са организирали блокада. И всичко това нашите европейски партньори заобикалят с пълно мълчание. Още повече, че ЕС и САЩ, както разбирам, поощряват тази позиция”, каза Лавров.
Относно случващото се в Украйна Лавров заяви, че Русия приветства действията на украинското ръководство по разоръжаване на всички притежатели на незаконни оръжия.
„Както каза и.д. министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, последните действия на украинското ръководство са насочени към разоръжаване на всички, които незаконно притежават оръжия, тоест престъпниците. Ако това е резултат от работата на нашите западни партньори, то ние се удовлетворени от случващото се. Ще сме готови заедно стях да търсим съвместни препоръки за украинците, които ще преминат в русото на прекратяване на незаконната активност и започване на дълбок конституционен процес по реформиране на държавата”, каза Лавров.
Москва се надява, че западните държави са успели да обяснят на новите власти в Украйна необходимостта от борба с радикалните групировки.
„Ако говорим за това, което стана в последните дни, то дай Боже, ако всичките тези изявление и действия на правителството се явяват резултат от някаква възпитателна работа, която са провели с тях нашите западни партньори. Повтарям, по-добре късно, отколкото никога”, каза Лавров.

related

Свят 4043053398678376209

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item