stoineff

14 простреляни във Форт Худ от американски войник

14 простреляни във Форт Худ от американски войник


Един човек е мъртъв, а други 14 са ранени, след като войник откри стрелба във военната база Форт Худ в американския щат Тексас, където през 2009 година бяха разстреляни 13 души. 


От офиса на шерифа на окръг Бел потвърдиха, че около 16,00 часа местно време в сряда в базата е избухнала стрелба.

„Имало е стрелба във Форт Худ, бе съобщено за ранени. Екипи на извънредните служби са на мястото. Към момента подробности не са известни“, се казва в малко изявление, разпространено след 17:30 часа.

Ранените са откарани в местни болници и получават лечение. Трима от ранените са в критично състояние. Те са войници. Представител на военните потвърди, че стрелецът е войник и е бил облечен в униформата си по време на стрелбата. Той се е самоубил, като се е прострелял. Все още не е ясно, дали той е потвърденият смъртен слчуай.

По-рано някои източници съобщиха, че може да става дума за двама стрелци, но представители на Форт Худ потвърдиха, че нападателят е бил сам. Според информацията, той е бял мъж и е използвал пистолет с 45-ти калибър.

Свидетел разказа на Нюз 10, че е чул около 20 изстрела. По думите му, поразени са най-малко трима души. Друг каза, че „войниците са прескачали оградата“, за да се спасят от дъжда от куршуми. Около 90 полицейски коли са пристигнали на мястото на инцидента, твърди очевидец, както и хеликоптери, и 20 линейки.

Друг очевидец, Фиона Ошана е успял да заснеме инцидента с мобилния си телефон. Той каза, че е видял полицията да извежда от базата около 40 войници, цивилни, жени и деца от сградата за операции за подкрепа, след което на хората им било наредено да паднат на колене, за да бъдат претърсени.

Базата е изцяло отцепена и в момента се претърсва.

Това не е първият масов разстрел във военната база. През ноември 2009 г. бившият военен психиатър от американската армия, майор Нидал Хасан уби 13 във Форт Худ. В началото на процеса срещу него той потвърди, че е стрелецът и се представи като "муджахидин", преминал на противниковата страна.

Нидал Малик Хасан, наричан "вълкът единак от Ал Каида" е 42-годишен, роден е в щата Вирджиния, с родители палестинци. Нидал Хасан посочи, че бил "на погрешната страна" в това, което нарече войната на САЩ срещу исляма и решил да мине в другия лагер. "Ние, муджахидините, сме мюсюлмани, които не сме идеални и се опитваме да установим идеална религия на Божията земя. Извинявам се за грешките, които може би съм сторил, правейки това", каза Нидал Хасан в краткото си изявление пред съда.

Стрелбата във Форт Худ през ноември 2009 г. е най-кървавият инцидент в американска военна база в историята на страната. Висшето командване на армията беше подложено на ожесточени критики, че е пренебрегнало тревожните признаци в поведението на Хасан, който според ФБР е общувал чрез електронна поща с радикалния имам Ануар ал Аулаки, убит при нападение с безпилотен самолет в Йемен през септември 2011 г.

related

Свят 1381166523140494033

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item