stoineff

На Словакия не и е изгодно да нарушава договореностите с "Газпром"


Словакия няма да нарушава контракта с "Газпром" и да прави реверс на газ за Украйна, обявиха в Братислава.


Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_04_22/Slovakija-e-protiv-reversiraneto-km-Ukrajna-5733/

Участъкът на тръбата между границите на двете страни, съгласно контракта, принадлежи на "Газпром", така че всички въпроси по реверса следва да решава руският холдинг. По този начин единствен вариант за физически реверс на европейски газ в Украйна може да стане прокарването на нов газопровод. Но преговорите по въпроса стигнаха до задънена улица.

На Словакия не й е изгодно да нарушава договореностите с "Газпром". Първо, тя изцяло зависи от руския газ. Второ, "Газпром" си е платил предварително за използването на всички мощности на газотранспортната система на Словакия, въпреки че използва тръбата частично. Т.е. Братислава рискува да изгуби големите пари за транзита. Ето мнението на експерта Владимир Рожанковски:
- За икономистите идеята с реверса от самото начало беше нереална. Когато по тръбата става движение на газ в обратна посока, това означава, че в права посока гориво не се транспортира. По тази причина реверсът, особено за такива страни като Словакия, е едно доста рисковано мероприятие.

Словакия беше предлагала прокарване на друга тръба – 400 метра – до украинската газотранспортна система. Проектът бе оценяван на $20 милиона. Киев няма пари за целта, а инвеститорите искат гаранции, че този газ ще се купува. В същото време такива инвеститори отсъстват и в Братислава прекрасно го разбират. Вече почти готовия контракт за прокарване на тръбата не беше подписан по инициатива на властите на Украйна. На Киев не му трябва системата „внасяй и плащай”, т.е. когато се подписва договор за определено количество газ, страната може да внася и по-малко, но е длъжна да си плати целия обем. Съгласно същата схема Украйна взаимодейства с "Газпром", но не изпълнява задълженията си и изобщо отказва да плаща. Експертът Владимир Фейгин смята, че в днешни условия прокарването на газопровода е невъзможно:

- Технически реверсът е свързан със строителство на допълнителни мощности. $20 милиона не са големи пари за такива сериозни въпроси. Но ако Украйна не е готова да гарантира, че инвестициите ще бъдат върнати, тогава диалогът се превръща в несериозен.

По-рано германската компания RWE беше заявила за начало на транспортиране на газ в Украйна през Полша, но с максимален капацитет 5 милиарда кубически метра годишно. А Украйна се нуждае от минимум 25 милиарда. Значи Киев е принуден да се договаря с "Газпром" и отначало да си плати дълговете, които са вече $2,2 милиарда.


related

Свят 7170214468774624384

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item