stoineff

Европа не приема сирийци с хуманитарен статут от България

Сирийски бежанци


Лицемерна ли е Европа в политиката си към бежанците? 

Австрия последната държава от ЕС, която приемаше граждани от Сирия с хуманитарен статут получен в България затвори границите си за тях.



Полети със стотици сирийци, които имат хуманитарен статут в България бежанци, които се връщат от Авсрия и от почти всички европейски страни, принудително отново у нас.

Предлогът е, че сирийските граждани са без визи. Повечето от тях нямат статут на бежанци все още.
На летището във Виена останаха блокирани над 120 души. По-голямата част ще се приберат обратно в България. По всяка вероятност ще бъдат настанени в бежанския лагер в "Овча купел". На летището в София също стоят около 50 сирийци, които вече са си купили билети, но австрийските авиолинии отказват да ги качат без визи.

При пристигнато на чужд гражданин в дадена държава влезе от ЕС поискал убежище той получава първоначално хуманитарен статут. България е първата Европейска държава граничеща със Сирия. Според Закона за убежището и бежанците на България:

„Хуманитарен статут се предоставя на чужденец, принуден да напусне или да остане извън държавата си по произход, тъй като в тази държава е изложен на реална опасност от тежки посегателства, като:

1. смъртно наказание или екзекуция;

2. изтезание или нечовешко или унизително отнасяне, или наказание;

3. тежки и лични заплахи срещу живота или личността му като гражданско лице поради насилие в случай на вътрешен или международен въоръжен конфликт.“


Да търсиш убежище, още не означава, че си бежанец, или не си. Това е просто декларация, че си подал молба пред властите, за да се произнесат дали има основание да се даде бежански статут, или друга форма на закрила.

Процедурата, с която чуждестранните граждани получават хуманитарен статут или статут на бежанци, започва с 24-часово полицейско задържане в граничните полицейски управления. В този кратък срок трябва да се установи самоличността на лицето и да се снемат биометрични данни. Ако в този период чужденецът е потърсил международна закрила в България, той трябва да бъде представен и предаден на ДАБ, които го настаняват в приемателен център. По закон, когато започне бежанската процедура, държавата е задължена да предостави подслон и храна на чуждестранните граждани. Не е малък броят и на хората, които се възползват от опцията в българското законодателство "външен адрес" - да се откажат от тези привилегии. Така те преминават на самоиздръжка (намират си квартира и т.н.).

Гражданите от Сирия получават в България хуманитарен статут почти веднага, тъй като се счита, че бягат от войната в момента.

Снетите пръстови отпечатъци от човека, който търси закрила (за лица над 14 г.), се изпращат в Евродак (система за автоматизирана идентификация на пръстови отпечатъци за бежанци и нелегални имигранти - б.а.) и там се вижда дали той вече е подавал молба за убежище в друга страна. Първата държава, в която е подадена такава молба,
носи отговорност за него.

Ако човекът премине през този първи филтър, следващата стъпка е ускореното производство. В рамките на 3 дни трябва да се установи дали искането е явно неоснователно, тоест дали този човек не желае да дойде в България само за да си намери по-хубава работа, или да си търси жена например. В момента, в който се прецени, че лицето има бежанска история, започва общото производство, което трае от 3 до 6 месеца. Това е най-взискателната част, в която се разглежда подробно историята на чужденеца.

Чужденец с предоставен статут на бежанец придобива правата и задълженията на български гражданин, с изключение на: правото да участва в избори за държавни и местни органи, в национални и местни референдуми, както и да участва в създаването и да членува в политически партии; да заема длъжности, за които със закон се изисква българско гражданство; да бъде военнослужещ; други ограничения, изрично предвидени със закон.

Чужденец с предоставен хуманитарен статут има правата и задълженията на чужденец с разрешено постоянно пребиваване в Република България.

Европа използва вратичка в законодателството и не пуска чужденци с хуманитарен статут получен в България, а иска от тях визи.


related

Свят 4932914893107238213

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item