stoineff

Опасност от наводнения и свалчища из цяла България

потоп


Продължителните валежи наводниха къщи във Видинско. "Има сигнали за засегнати къщи в селата Бела Рада, Ивановци и Арчар",

 съобщи пред bTV началникът на пожарната в областния град Димчо Горанов. По думите му екипи на видинската пожарна работят по всички сигнали, а в село Дреновец работи и общинският щаб за защита при бедствия.
Извънредното количество вода създаде затруднения в различни части на страната. В кв. „Бела вода" в Перник имат проблеми с канализацията. Пред бедствено положение са в Монтанско, където в община Георги Дамяново седем села бяха откъснати от света, а жителите им останаха без електричество.

Третокласният път към планинските села Копиловци и Дълги дел е наводнен на три места и от сутринта пътят към тях е затворен. В момента доброволци и спасителни екипи се подготвят да изграждат временни диги с чували от пясък и камъни, за да може да се възстанови движението.


По думите на Делян Димитров, кметът на община Георги Дамяново, няма опасност за хората, но има наводнени къщи. Има риск обаче да прелее един от язовирите в региона - Балова шума, чийто преливник вече е отворен.

В същото време от службата по метеорология в Бургас информираха, че в областта са паднали до 6 литра валежи на квадратен метър през изминалото денонощие. В Ахтопол измерените количества паднал дъжд са 2 литра на кв. м., в Карнобат - 6,6 литра, в Сунгурларе - 5,8 литра.

„В бургаски регион падналите количества валежи от дъжд са от 1 до 6 литра на квадратен метър, което е под допустимата норма. Това е нормално за сезона. Това са данни от тази сутрин. Падналите валежи в Бургас и региона се измерват на всеки 24 часа. Допустимите норми са между 15 и 28 литра на квадратен метър”, каза още дежурният наблюдател в службата. От пожарната в Бургас казаха, че не са постъпвали сигнали за наводнени къщи и обществени сгради.

Междувременно започва контролираното изпускане на язовир "Копринка" край Казанлък, който е пълен почти на 100% от обема си и има опасност от преливане. От общината предупреждават жителите в района и по поречието на Тунджа, че е възможно да бъдат затворени пътищата, заради заливането им от реката. Следят се всички язовири в общината и при необходимост те ще бъдат изпускани. Обемът на язовир Копринка е 160 млн. куб м.

Поради обилни валежи река Дългоделска Огоста, в близост до Лопушански манастир, е излязла от коритото си. Залети са три участъка от пътя Меляне-Попов мост с дълбочина до половин метър, съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура”. Препоръчва се шофьорите да се движат в участъка само при необходимост с повишено внимание и с високопроходими автомобили.

Четири градушки в Кирковско унищожиха напълно зеленчуковия разсад, в момента вали обилен дъжд и вятърът е много силен. Първите ледени зърна се изсипаха снощи, а днес до ранния следобед още три градушки удариха крайграничното село Лозенградци. Заради валежите има проблеми с електрозахранването и последното българско село, което е до самата граница с Гърция при Маказа, е било буквално откъснато от света. Река Върбица е повишила критично нивото си, активирани са свлачища.

За съботния ден бе обявен жълт код за валежи в 16 области на страната – в западната и централната част. Само днес в Монтана паднаха 28 литра дъжд на квадратен метър. В Кюстендил се изсипаха 27. Добрата новина е, че валежите тази вечер постепенно ще спрат и в следващите дни ще са краткотрайни и следобедни.

related

Перник 4925103162022890168

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item