stoineff

Путин заплаши Украйна заради кръвопролитията в Славянск


Ако режимът в Киев действително е използвал въоръжените си сили в Славянск, тези събития ще имат последствия за междудържавните отношения между Русия и Украйна, заяви президентът Владимир Путин. За това съобщиха с гриф "Мълния" РИА Новости и ИТАР-ТАСС.



"Ако днешният режим в Киев е започнал да използва армия срещу населението на страната, това е много сериозно престъплание против народа. Това не е остра фаза, а наказателна операция, която ще има последствия за хората, които приемат такива решения, м това число и за междудържавните ни отношения", каза Путин.

Путин напомня, че дори Янукович не се е престрашил да използва армията, за да разгони протестите в Киев. Руският президент изтъква още, че ако Русия не се намесила своевремнно в Крим, ситуацията там е щяла да бъде още по-страшна отколкото в Югоизточна Украйна сега.

Междувременно украинското МВР разпространи информация, в която се казва:

„В хода на антитерористичната операция подразделенията на МВР и МО отблокираха и унищожиха 3 блокпоста на незаконни въоръжени формирования в североизточната част на Славянск. По време на въоръжения сблъсък са ликвидирани до петима терористи. От страна на участващите в АТО един боец е ранен”, съобщава министерството.

Напрежението в Украйна ескалира рязко в четвъртък, след като украинските сили съобщиха за смъртта на петима проруски активисти, а Русия започна нови военни учения в близост до границата, коментира CNN.
Вътрешният министър на Украйна съобщи, че по време на операции на украинските сили за сигурност за премахването на блокпостове на проруските активисти в Славянск са загинали петима сепаратисти.
Отговорът на Русия последва веднага. Руският президент Владимир Путин заяви, че „ако режимът в Киев започне да използва армията срещу населението на страната, това без съмнение ще бъде много сериозно престъпление.” То ще „има последствия” за онези, които вземат решенията, каза Путин.
Малко по-късно руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Русия ще извърши военни учения в отговор на операцията в Югоизточна Украйна. „Принудени сме да реагираме на това развитие на ситуацията”, каза Шойгу. „Започвайки от днес, в близост до границите с Украйна ще се проведат учения на тактични групи от Южната и западна военна области.

related

Свят 8975002430023033580

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item