stoineff

Чиновниците на ЕС откровено пренебрегват свободата на словото, като по този начин предават европейските ценности.

Дмитрий Кисельов
Изпълнителният директор на "Русия днес" - Дмитрий Кисельов


Чиновниците на ЕС откровено пренебрегват свободата на словото, като по този начин предават европейските ценности. Това съобщи в интервю, по повод включването му в списъка със санкциите на ЕС, главният изпълнителен директор на Международната информационна агенция "Русия днес" Дмитрий Кисельов.


Европейският съюз включи известния телевизионен водещ в списъка на руснаците, на които е забранено влизането в ЕС, както и притежанието на недвижими имоти и сметки.

Решението на Брюксел засяга не отделна личност, а всички журналисти, заяви Дмитрий Кисельов в интервю за руското издание "Известия":

- Създава се много лош и опасен прецедент. Ако той бъде легализиран, ако журналистическата общност - и европейската, и американската, и на всяка друга страна - не реагира на това, значи, журналистите смятат това за законно. Такава реакция на журналистическата общност би означавала кардинална цивилизационна промяна - свободата на словото не е нужна и вече не е ценност.

Както отбеляза Кисельов, санкциите са заварили него и новата агенция в период на реогранизация, когато "Русия днес" все още не се е проявила в света от гледна точка на "пропагандата". Но, може би, санкциите са превантивна мярка? За да не прави пропаганда?, - задава си въпроса ръководителят на агенцията.

- Но нали всички западни агенции буквално налагат своята гледна точка. Например, "Reuters" или "Associated Press". Те наистина провеждат пропаганда - формират доминиращ дневен ред, казват за какво да мислим, в каква последователност и как да мислим.
Информацията в съвременния свят, нейния подбор, анализ, тълкуване, обработка, нейните формати от социалните мрежи до художествените филми - това е налагане на система от ценности, представа за доброто и злото, - смята Кисельов.

- Русия, разбира се, иска да се конкурира на полето на международната информация, тъй като информационните войни станаха практика в съвременния живот и основен тип на водене на война. А след информационната победа летят бомбардировачите. Например, в Сирия американците загубиха войната, и нищо не се получи.

На Запад наричат Дмитрий Кисельов хомофоб, но той не се смята за такъв:

- Гей-културата има право да съществува в Русия, и тя де факто съществува. Но това е култура на малцинството, и ще си остане такава. Културата на малцинството не трябва да бъде налагана на мнозинството, още повече насилствено, пропагандистки. Аз не смятам, че нетрадиционната сексуална ориентация е извън физиологичната норма, но съм убеден, че излиза извън пределите на социалната норма. Всяка страна има право на социална норма. Нашата социална норма е семейството. Руската държавата трябва да поддържа нашата социална норма и защото за нея тя е от жизненоважно значение. Семейството ражда деца. А у нас има демографска криза. Да подкрепяме разпространението на гей-културата е равносилно на самоунищожение.
Кисельов е убеден, че хората ще вярват повече на професионалните медии:

- Тяхната роля ще се увеличи. След всички травми от XX век, войните, терора, които преживяхме, се създаде атмосфера на недоверие, липса на ценности. Медиите трябва да се възродят. Държавните медии трябва да имат съзидателна цел, а не разрушителна. Затова професията на журналиста е търсена - но именно нормалната журналистика, съзидателната, смислената, а не тази която извършва подривна дейност срещу своето общество.


related

Свят 8123786461598600420

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item