stoineff

Таксите по кредитите отпадат

БНБ-такси и лихви


Няма европейска практика, която еднозначно да определя как действат банките в различните държави при отпускане на кредити.

 В момента наблюдаваме истински хаос в тълкуване на приетите промени в банковите закони, каза в студиото на bTV Емил Хърсев.

Управляващите поемат отговорността от направените промени в закона, увери депутатът от Коалция за Българция Румен Гечев. Самите промени, допълни той, бяха подкрепени от депутати от всички парламентарни групи, включително и ГЕРБ, макар че на второ четене те се въздържаха от гласуване, навярно по политически причини. Единствената такса, която остава при тегленето на кредит, е таксата за разглеждане на молбата за кредит.

Двамата коментираха последните промени относно кредитите в студито на бТВ.

Според Хърсев е подвеждаща тезата на Гечев, че има европейска практика в тази насока. Според него няма такава. Популизмът в някои поправки е виден, заяви Хърсев и допълни: Други поправки бяха абсолютно необходими, за да се върнем към нормалното, така да се каже.
По думите на финансиста кредитите няма да поевтинеят, каквито и промени да се приемат, ясно е, че цената на кредита няма да намалее и кредитите имат само една посока - към поскъпване. Дори напротив, могат само да поскъпнат. Не е имало условия за закрепостяване на клиентите и досега, твърди финансистът. Хърсев смята ,че само икономически ръст и увеличаване на доходите в страната могат да променят това.

Гечев обясни, че Европа препоръчва ограничаването на таксите за сметка на лихвите - така кредитите стават по-прозрачни. Ние няма да направим нищо, което не е европейска практика, увери депутатът от БСП. Хората трябва да са спокойни, направена е една стъпка в положителна насока.

Не можеш да сложиш таван на лихвата, никой досега не е успял да го направи, каза Хърсев. Крайният резултат ще е един и същ - банките ще напаснат своите резултати, независимо дали ще събират три такси или една, смята той.




related

Политика 2614808905217744595

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item