stoineff

"Пясъчните зверове" - Strandbeests




"Пясъчните зверове" -   - Strandbeests на холандският художник и артист Тео Янсен са уникални по рода си кинетични скулптури. Те са направени от пластмасови тръбички и се задвижват от вятъра.


Когато морският вятър надуе платна им и те започнат да се разхождат из плажа те не просто оживяват, те се превръщат в живи същества. Всяко от тях има уникални способности. Всеки видял гигантските насекоми имат специални приспособления, които ги предпазват от водата и морета. Авторът се стреми да наподоби естественото движение на организмите, като използва за целта само вятърът и неговата енергия.


Скулптури, които се движат от вятъра. Очаквайте повече в рубриката: http://www.inter-view.info/search/label/Любопитно

Posted by Interview on 14 май 2014 г.

Материалите са доста евтини. Ценното е именно живота, който е вдъхнат в тях. Някои от бубулечките имат стомаси, които генерират и използват енергията от вятъра дори и когато той липсва.

С годините скулпторът създава все по-сложни Strandbeests, които еволюират постепенно. Първоначално Янсен прави софтуерна програма, в която виртуални същества се борят за оцеляване. С амбиция и страст той започнал да пресъздава този еволюционен процес в реалността, измисля собствен механичен еквивалент на клетката – обикновената гумена тръбичка.кинетичните насекоми на тео янсен


От пластичните им мултифункционални гумени тръби, които могат да приемат всякакви форми, с помощта на корда, залепващи ленти и други евтини материали той създава тези леки подвижни конструкции, които „оживяват” и при най-лекия полъх. Първоначално използва компютърна програма, за да определи най-ефективния дизайн, който да задвижи скулптурите, но оттам нататък всичко е усъвършенствано на принципа „проба и грешка”.

Авторът споделя, че се опитва да пресъздаде природните процеси по механичен път с идеята, че така човек може да се доближи до тайните на живота и да посрещне същите проблеми пред които би бил поставен истинският творец.

related

Любопитно 6152911042672830648

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item