stoineff

Позицията на ССЗБ относно бягствата от затворите в България

Затворите в България

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕДИИ В БЪЛГАРИЯ,



На 01 май 2014 г. бе разпространена информация за извършено бягство от Централния софийски затвор на двама лишени от свобода.Четири дни по-късно бе съобщено за ново бягство.Този път от затворническо общежитие към Затвора-Бургас.


В тази връзка, ние получихме множество обаждания и запитвания от представители на медиите за случилото се и за нашето мнение и позиция. Затова се чувстваме длъжни да заявим първо пред вас, а чрез вас и пред българската общественост следното :

На 02 май 2014г. представители на Синдикат на служителите в затворите в България взеха участие в среща проведена в министерството на правосъдието. Противно на очакванията на Синдиката, разговора е преминал по начин, който Синдиката тълкува казаното, като тотална забрана на комуникацията с медиите.

С недоумение, Синдиката, предвид постигнатия в последната година напредък в социалния диалог, посреща опитите на политическото ръководство, да се пренебрегват основни свободи за изразяване по синдикални, професионални и социални въпроси засягащи членовете на една професионална общност – изнемогваща и опряна до стената, което е в разрез с всички международни стандарти, които имат отношение към свободата на изразяване, в случая и по въпроси от обществен интерес.

В крайна сметка Синдикат на служителите в затворите в България, като организация се подчинява единствено на уставните цели, законите и Конституцията на Р. България.

Ние разбираме, че едно от най – големите притеснения на институциите е свързано с активната позиция на Синдиката, проблемите в пенитенциарната система на Р.България да бъдат обсъждани в публични дискусии, но водени от чувството на отговорност ще продължим да отстоява позицията, че публичността и прозрачността, относно ставащото в системата, единствено имат оздравителен ефект.

Определяме заявените в медийното пространство мерки спрямо НОС, преди обсъждането им с представители на служителите, като прибързани и крайни, в пълно противоречие с декларираните позиции на Министерството на правосъдието, само няколко месеца след подписването на споразумение за сътрудничество между Синдиката и Министерството.

ССЗБ не приема и заявеното по медиите от различни лица и организации вменяване на вина за случая на бягствата от Софийския и Бургаския затвори изцяло на надзирателите !!! / НОС /, без дори да е извършена и приключила разпоредената проверка от страна на МП, без да има достатъчно яснота по инцидента, без извършване на задълбочен анализ на ситуацията, както и преди да има конкретни данни, относно провежданото разследване от компетентните органи!

ССЗБ отдавна обръща внимание на спешната необходимост, институциите в страната да погледнат на проблема със затворите като системен, за да могат да се вземат превантивни мерки и реализират политики за подобряване на тежката ситуация в местата за лишаване от свобода.
В тази ситуация Синдиката сe надява отговорните фактори да обмислят внимателно своите действия, като смята, че фактите, обстоятелствата и ситуацията задължават предприемането на разумни и далновидни действия.

В заключение на свое заседание днес, в гр. Пловдив, УС на Синдиката прие разумното решение да поиска спешна среща с политическото и професионално ръководство на местата за лишаване от свобода, в опит за търсене на решения по въпроси от значение за служителите на затворите, породени от ставащото в последните дни, като си запазва правото да защитава правата и интересите на своите членове с всички позволени от законите на страната средства.




С уважение, УС НА ССЗБ

09 май 2014 г.

Пловдив


related

Пловдив 3785288086916664877

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item