stoineff

Днес е Гергьовден!

bulgarskata-armia


Днес е Гергьовден! Денят на храбростта и Българската армия. На 6 май - почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец, живял през 275-281 – 23 април 303.

 Той е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква. Известно е, че по време на турското робство в България не е осквернен или разрушен нито един манастир или черква, чийто патрон да е Свети Георги.

В армията празникът започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника.

През 1989 г. Великото народно събрание определя за празник на войската 23 август - денят на решителните боеве при Шипка. Две години, 1991 г. и 1992 г., българските воини честват този паметен ден като свой празник. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари 6 май е обявен за Ден на Храбростта и празник на Българската армия.

В София традиционният военен парад днес ще се проведе на площад „Княз Александър І“. Програмата предвижда - от 9.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в София да се проведе празничен Водосвет на бойните знамена и знамената-светини. За отслужване на Водосвета, е поканен Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Военният парад ще започне в 10.00 ч. на площад „Княз Александър I” в София. В 10.20 ч., докато Гвардейският представителен духов оркестър изпълнява Химна на Република България, ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.
В парада ще участват над 700 военнослужещи от Въоръжените сили. За първи път ще участват и представители на "Военна полиция".

В парада ще участват вертолети и самолети, които са на въоръжение в родовете авиация на Военновъздушните сили – изтребителна, щурмова, вертолетна, транспорта и учебна. Ще прелетят вертолет Ми-17 с националния флаг, вертолети Бел -206 и Кугър, както и изтребители МиГ 29 и МиГ 21, щурмови самолет Су-25, учебно бойните Л- 39 и самолети Пилатус.

Командващ парада ще бъде контраадмирал Георги Мотев, заместник-командващ на Съвместното командване на силите. След парада, на площад „Александър І“ ще се проведе церемония-спектакъл „Искри”, в която ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част.

В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред Президентството.


related

празници 3874938392951608708

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item